Volledig scherm
Carnaval Grote Optocht Breda 2018. © René Schotanus

Meer geld naar carnaval, minder naar opera en ballet: VVD’er Aartsen wil subsidie voor ‘lage cultuur’

BREDA - Van carnavalsoptochten tot carbidschieten en van bloemencorso’s tot schutterijfeesten. De VVD wil meer geld steken in ‘lage cultuur’ en ‘hoge cultuur’ zoals opera en ballet minder subsidiëren. Als het aan de liberalen ligt, gaat er meer geld naar volkscultuur als ringsteken en schutterijen, aldus Tweede Kamerlid Thierry Aartsen, cultuurwoordvoerder voor zijn partij.

In een interview in de Volkskrant pleit het Bredase Kamerlid voor een eerlijker verdeling van subsidiegeld. ,,De verhouding is scheef, dat moet eerlijker. Op volkscultuur wordt in Den Haag nog wel eens neergekeken’', aldus de 28-jarige Aartsen. ,,Er gaat 7 miljoen euro naar het Concertgebouw dat per jaar 210.000 bezoekers trekt en nul euro naar het bloemencorso, waar op één dag 100.000 mensen heengaan. Dat vind ik raar.’'

Maandag behandelt de Tweede Kamer de cultuurbegroting.

 1. Laaggeletterden nemen BN DeStem onder de loep: ‘Best moeilijk’
  PREMIUM

  Laaggelet­ter­den nemen BN DeStem onder de loep: ‘Best moeilijk’

  BREDA - Voor de meeste mensen is lezen en schrijven net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Toch leven er in Nederland zo’n 2,5 miljoen laaggeletterden. Voor deze mensen is het invullen van een simpel formulier soms extreem moeilijk. Om hier wat aan te doen is er nu het Taalpanel Breda. Deze groep ex-laaggeletterde ervaringsdeskundigen keuren teksten op leesbaarheid. Om te testen hoe ze dat precies doen nam het panel een tekst onder de loep van BN De Stem.
 2. Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok
  Geef uw mening

  Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok

  Nederlandse spaarders houden het nieuws over de spaarrente momenteel zeer nauwlettend in de gaten. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente namelijk wederom, wat kan leiden tot een negatieve spaarrentestand. Als de spaarrente negatief wordt, betekent dat dat spaarders moeten gaan betalen voor hun spaarcenten op de bank. En dat ziet de gemiddelde Nederlander niet zitten, bleek eerder al. Verdwijnt ons zuurverdiende spaargeld straks massaal weer in een oude sok?

In samenwerking met indebuurt Breda