Volledig scherm
Stakende medewerkers van Jumbo in april 2017. © ANP

Medewerkers Jumbo staken maandag opnieuw voor rechtszaak over ‘stakingsbreuk’

BREDA/DEN BOSCH - Zo'n honderd medewerkers van de distributiecentra van Jumbo gaan maandag met bussen naar de rechtbank in Den Bosch. Ze staken voor één dag om de rechtszaak van de vakbonden tegen hun werkgever bij te wonen. FNV en CNV beschuldigen Jumbo van het breken van de staking van april vorig jaar. 

Volgens de vakbonden heeft Jumbo tijdens de staking in april uitzendkrachten ingezet op de distributiecentra in onder andere Breda. Het werk kon daardoor gewoon doorgaan, terwijl het eigenlijk de bedoeling was dat de aanvoer van nieuwe producten zou worden stilgelegd. Het inhuren van uitzendkrachten die het werk van stakers overnemen is verboden. Stakingsbreuk heet dat. 

De distributiemedewerkers staakten destijds voor een betere cao. Die is er nog altijd niet. In plaats daarvan heeft Jumbo een arbeidsvoorwaardenregeling ingesteld, waar niet iedereen het mee eens is. Hoewel de acties op een laag pitjes staan, verzetten de vakbonden en sommige medewerkers zich nog altijd. 

Volgens René Overklift, woordvoerder van een aantal stakende distributiemedewerkers in Veghel, verzamelen zo'n honderd van zijn collega's rond 08.45 uur bij de rechtbank in Den Bosch. Daar willen ze hun stem laten horen. Waar mogelijk volgen ze de rechtszaak vanaf de publieke tribune. De zaak zelf begint om 09.30 uur. 

  1. Vrouw uit Breda overleden tijdens 112-storing, omstanders probeerden ambulance te bellen
    Update

    Vrouw uit Breda overleden tijdens 112-sto­ring, omstanders probeerden ambulance te bellen

    Een vrouw is afgelopen maandag thuis in Breda overleden tijdens de landelijke 112-storing. Dat bevestigt de Regionale Ambulance Voorziening Midden-West-Noord Brabant tegenover BN DeStem na eerdere berichtgeving van RTL Nieuws. De NAV wil echter geen direct verband koppelen tussen de dood van de vrouw en de 112-storing. ,,We leven mee met de nabestaanden. We betreuren dat de storing ervoor heeft gezorgd dat 112 een aantal uren niet bereikbaar was.‘’

In samenwerking met indebuurt Breda