Ron van Baal woont zelf in Breda-Noord, maar als hij zijn zus wekelijks bezoekt dan is een bezoekje aan De Fer vaste prik.
Volledig scherm
Ron van Baal woont zelf in Breda-Noord, maar als hij zijn zus wekelijks bezoekt dan is een bezoekje aan De Fer vaste prik. © Berry van der Heijden

Massale roep om De Fer uit de brand te helpen, doneeractie gestart

BREDA - De Fer is een fenomeen. De friettent waar de 80-jarige Ferry Verstrepen bijna zestig jaar zijn frieten heeft gebakken mag niet dicht betogen de shoppers op de zaterdagmarkt van het Jan Ingen Houszplein. Meewarige blikken dwalen af naar het dichtgetimmerde kot. ,,Gaat De Fer echt niet meer open?” en ,,We moeten een crowdfunding beginnen.” Dat laatste is gelukt.

Ria Anssems (70) kent De Fer zeker al vijftig jaar. Elke zondag frietdag, leefde ze al die jaren mee met het wel en wee van deze markante mens. ,,Hij begon met een klein tentje en dat was ook niet zo modern. Daarna kwam er deze grote cafetaria. Hij is een begrip voor de buurten Tuinzigt, Westerpark en een stuk van Princenhage. Altijd verse friet. Eerst schilde zijn vrouw Joke de aardappels thuis en dan bracht ze de emmers naar hier.”  

De Bredase, die zelf de zaak Rijo Jeans heeft gehad in de Oranjeboomstraat, kan er niet over uit als Ferry zou moeten stoppen. En daar ziet het naar uit. Hij heeft 100.000 tot 150.000 euro nodig omdat de verzekering niet genoeg betaalt. Dat geld heeft hij bij lange na niet.  Anssems: ,,Ondanks een overval thuis en een hier en een operatie aan zijn knie, kwam hij altijd terug. Hij maakte altijd een praatje en zei dat zou doorgaan tot ie er bij neerviel. Ik ga binnenkort maar eens langs.”

Fer Vertrepen van cafetaria de Fer doet de deur op slot van de friettent waar hij bijna zestig jaar heeft gestaan.
Volledig scherm
Fer Vertrepen van cafetaria de Fer doet de deur op slot van de friettent waar hij bijna zestig jaar heeft gestaan. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Ron van Baal woont in Breda-Noord. Vaak is hij op de markt als hij zijn zus bezoekt die vlakbij woont. Vroeger, dertig jaar geleden,  toen hij hier op de leao zat ging hij bij De Fer al een frietje met een frikandel halen. ,,Tegenwoordig bestelde ik een frietje stoofvlees. Daar staat hij bekend om. Zo'n houten kotje heeft wat‘’, vindt Van Baal. Misschien gaat hij voortaan dan maar naar Den Christ. Dat heeft dezelfde uitstraling. Spontaan begint hij over crowdfunding. Maar wie moet dat doen? 

Yvonne Schaap staat met haar kraam van bakkerij 't Stoepje naast De Fer.  De standhoudster ging er regelmatig een patatje halen. En een blikje cola. ,,Dat gunde je hem. Die man is, hoe zeg je dat? Cultureel erfgoed. Dit was niet zo maar een patatkraam. Daar kan geen McDonald’s tegenop. Dit is: Toen was geluk nog heel gewoon”, zegt ze. Niets dan lof van Yvonne die samen met Katja Heeren de Reclamecommissie van de zaterdagmarkt heeft opgericht. Op 3 december is er Sinterklaas en het pietenorkest. ,,Hij betaalde leuk mee, terwijl hij eigenlijk niet bij de markt hoort. Ik heb hem persoonlijk een kaartje gestuurd toen ik het hoorde.” Ook Yvonne begint over crowdfunding. ,,Ik gun het hem, maar ik weet niet hoe dat werkt.” 

Yvonne Schaap is de buurvrouw met haar kraam van bakkerij 't stoepje. ,,De Fer is cultureel erfgoed.''
Volledig scherm
Yvonne Schaap is de buurvrouw met haar kraam van bakkerij 't stoepje. ,,De Fer is cultureel erfgoed.'' © Foto Berry van der Heijden

Ook op de Facebook pagina van BN DeStem Breda regent het steunbetuigingen en oproepen. ‘Kan de gemeente niet iets doen’?,  ‘Wie begint er een crowdfunding?’, ‘De Fer had de beste kroketten’. Een ding is duidelijk. Als Ferry Verstrepen niet terugkomt heeft het Van Ingen Houszplein zijn hart verloren. 

Inmiddels is een doneeractie Red friettent de Fer! begonnen. Via https://www.doneeractie.nl/red-friettent-de-fer/-30859 zijn de eerste donaties binnen. 

In samenwerking met indebuurt Breda