Volledig scherm
Maquette van de Markt in Zundert met een plein waarop het portret van Van Gogh is te zien. In werkelijkheid wordt het in bruine bestrating uitgevoerd. © [delacourt][vanbeek]

Markt Zundert krijgt portret van Van Gogh in straatstenen

ZUNDERT - Sinds vorige week wordt op de Markt in Zundert gewerkt aan een portret van Vincent van Gogh. In een bruin mozaïek van straatstenen, wordt het aangebracht. Medio juni is het klaar.

Idee was van architect Ton van Beek. ,,Bij het ontwerp voor de herinrichting van de Molenstraat kregen wij de opdracht de culturele pijlers van Zundert zichtbaar te maken”, zegt hij.

Volledig scherm
Zo ziet het mozaïek op de Markt er straks uit © [delacourt][vanbeek]

Eén van die pijlers is Van Gogh. Vandaar het mozaïek op de Markt. ,,Recht tegenover de geboorteplek van Vincent van Gogh.” Wie er straks over loopt, ziet alleen subtiele kleurverschillen in bestrating. ,,Maar vanaf de oplopende entree van het Van GoghHuis is het portret goed te zien.”

Jeugdfoto

Aanvankelijk had Van Beek overwogen om als afbeelding te kiezen voor de beroemde jeugdfoto van Van Gogh. ,,Maar we dachten dat een iconisch zelfportret herkenbaarder zou zijn voor een meer internationaal publiek.” Daar werd voor gekozen. ,,Gelukkig maar.” Want niet veel later werd bekend dat de jeugdfoto niet Vincent, maar broer Theo voorstelt.

Volledig scherm
De jeugdfoto van Vincent bleek onlangs eigenlijk van broer Theo van Gogh © -

Het portret is vooraf uitgetekend op stroken ‘behangpapier’ van steeds 33 meter lang en 1,5 meter breed. Die worden per strook op de markt gelegd, zodat de bestraters precies weten welke kleur ze waar moeten ‘tikken’.

Corso en boomteelt 

Naast de Van Gogh-pijler, verwijzen straks in de Molenstraat 50 bakken mer alle 35 bomen die in Zundert worden gekweekt naar de boomteelt die zo belangrijk is voor de gemeente. Het plein tussen kerk en cultuurcentrum dat de titel ‘de huiskamer’ meekrijgt, krijgt naast banken, plantenbakken met de namen van alle 80 corsowinnaars.

Het pleintje bij het Van Goghkerkje krijgt als naam  het groene plein. In plaats van de auto's die er tot voor kort konden worden geparkeerd, komen er graseilanden met zitranden. 

In samenwerking met indebuurt Breda