Mantelzorgers bewegen en zitten lekker in hun vel

Mantelzorgers uit de gemeente Zundert kunnen deze maand op donderdagochtend gratis een wandeling maken met een buurtsportcoach. Het initiatief komt van die sportcoaches en Stichting Welzijn Zundert. Vorige week was het verzamelen bij 't Pannehûske in het buitengebied van Achtmaal.

Vijf mantelzorgers waren er, plus organiserend buurtsportcoach Demy Weertman en Joyce Franken van Welzijn Zundert. ,,Wij willen gewoon iedereen aan het bewegen krijgen, dus ook mantelzorgers", is de eenvoudige motivatie van de buurtsportcoach. De zorg voor een ander kan er voor zorgen dat iemand minder tijd neemt voor zichzelf meldt het persbericht. "Het is belangrijk om naast het zorgen ook aan je eigen gezondheid te denken. Erop uit gaan en in beweging komen helpt om lekker in je vel te zitten en voldoende energie te krijgen."

Fien Sprenkels (79), Josephine Douenburg (74), Adje Vissers (78), Gerda Aanraad (75) en Joke Stes (66) hebben de wandelschoenen aangetrokken. Ze hebben of hadden een partner voor wie ze deels of helemaal de verzorging op zich namen. ,,Van mijn 12de tot mijn 21ste zorgde ik in het gezin, nadat mijn moeder overleed", zegt een van hen. ,,Dat deed je gewoon, en noemde je toen echt geen mantelzorg." Er ontstaat discussie over wat nu wel mantelzorg genoemd mag worden, en wat niet. ,,Ik hoor weleens iemand zeggen dat ze dagelijks een half uur haar moeder bezoekt, als mantelzorger. Dat is toch geen mantelzorg te noemen?", aldus een van hen. Vergelijken lukt niet. Zorg is zorg.

,,Voor mij is het sociale aspect het belangrijkst. Min man heeft afasie. Dus ik ben blij dat dit lotgenoten zijn." Een medewandelaarster beaamt dat laatste: ,,Wandelen met mijn man gaat niet meer, dus dit is een goed alternatief." Een derde vindt weer iets anders. ,,Als mantelzorgers heb je steun aan elkaar. Maar ik vind het ook fijn om er juist niet over te praten. Ik stel het op prijs hoeveel de stichting voor ons, mantelzorgers, doet."

Weertman is blij met de opkomst, al hoopt ze de volgende keren op meer. ,,Er zijn veel meer mantelzorgers in onze gemeente." Bij SWZ staan 486 Zundertenaren als mantelzorger geregistreerd. Er zijn nog wandelingen op 16 en 23 mei, steeds vanaf een ander punt.

Demy Weertman (links) vertrekt vanaf 't Pannehûske in Achtmaal met vijf mantelzorgers om een wandeling te maken.
Volledig scherm
Demy Weertman (links) vertrekt vanaf 't Pannehûske in Achtmaal met vijf mantelzorgers om een wandeling te maken. © Pix4Profs/René Schotanus

In samenwerking met indebuurt Breda