Volledig scherm
Het eerste van de vier bankjes die op de nieuwe locatie bij het Spanjaardsgat wordt alvast uitgeprobeerd. © Pix4Profs-Ron Magielse

Mannen blij met hun nieuwe ‘hangplek’ aan de Haven

BREDA - Kijk 'm zitten. Hij heeft zijn vaste plek al uitgezocht. Kan hij mooi naar de dames kijken die langslopen", zegt Joop Daamen (84) tegen een van zijn maten die het net geplaatste bankje bij de Haven in Breda uitprobeert. “Bij mij werkt alles tenminste nog goed, laat mij maar lekker kijken,” zegt de ander. 

De ene gevatte opmerking na de andere komt langs als de mannen voor de fotograaf poseren op het bankje. “We zitten hier precies onder de camera's. Kan de gemeente ons goed in de gaten houden”, lacht weer een ander. 

Vishal

Na ruim een half jaar krijgen de mannen hun ‘hangplek’ aan de Haven weer terug, al het is iets verderop nu. Een  half jaar geleden verdwenen de bankjes aan de Haven tegenover de Vishal. De gemeente ging die ruimte anders inrichten zodat er terrassen konden staan en er een doorloop naar de kade kwam.  

Al  jaren waren de bankjes een vaste ontmoetingslocatie voor een groep (oudere) mannen - ‘als we er allemaal zijn, zijn met een man vijftien’ - die daar dagelijks een praatje maakten over het weer, over het leven en over NAC.

Weggejaagd 

Nadat de bankjes verdwenen waren, zochten ze hun toevlucht op de hoek van de Haagdijk en de Markendaalseweg. “Maar daar werden we weggejaagd door een winkelier die niet wilde dat we voor zijn deur stonden.” Sindsdien zitten ze op de Tolbrug, tegenover het Trapkes-pand van restaurant De Botanist. Maar ook dat is geen ideale plek. 

Nu komen er dus nieuwe bankjes aan de Haven, tegen het Spanjaardsgat aan, tussen de Hoge Brug en Bobby's Boot. Tot volle tevredenheid van de mannen. 

Woensdag is bestratingsbedrijf Van den Broek uit Sprundel begonnen met de plaatsing. Donderdag is het werk klaar en staan er vier dubbele banken op een rij, waar plaats is voor ruim dertig mensen. “We kunnen nu dus gaan uitbreiden,” lacht Damen (84), die dagelijks vanuit Westerpark naar de Haven wandelt  om een praatje te maken. 

Fietsen

De locatie waar de bankjes komen, wordt vaak en veel gebruikt om fietsen te parkeren. Dat kon in nietjes maar ook daar omheen werden tot ver op de straat fietsen gezet. Het is nu de bedoeling dat er helemaal géén fietsen meer komen te staan. Ook zijn de nietjes al weggehaald.

Bedrijfsleider Robert Cissen van Bobby's Boot is er erg blij mee. “Al die fietsen blokkeerden de loop naar ons terras. Ik hoop dat de gemeente nu wel gaat handhaven als er weer fietsen worden geplaatst.” De kletsende mannen zijn wat Cissen betreft, van harte welkom. “Gezellig toch. En ik zal ze vast wel een keer bakje koffie komen brengen.”

In samenwerking met indebuurt Breda