Volledig scherm
Esserstraat © Nicole Roelands

Man die dreigde met explosie in Breda blijft in cel na onderzoek GGZ

BREDA - De verwarde man in wiens auto de politie in Breda dinsdagmiddag een handgranaat heeft gevonden, blijft voorlopig in de cel. Janie H. (49) verkeert volgens de GGZ niet in zodanige geestelijke nood dat hij meteen moet worden opgenomen in een instelling.

Dat zegt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. ,,Een GGZ-medewerker heeft de verdachte dinsdagavond in het politiebureau beoordeeld. Hij kan de strafrechtelijke procedure in.'' De Bredanaar is woensdag verhoord over zijn actie, Die leidde ertoe dat politie en brandweer een deel van de wijk Princenhage om veiligheidsredenen urenlang moest afsluiten.

Psychische nood
Donderdag beslist het Openbaar Ministerie of de man wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij wordt formeel verdacht van poging tot 'het opzettelijk veroorzaken van een explosie of brand'. Volgens de vriendin van H. verkeert haar partner al jaren in zware psychische nood en zou hij binnenkort een zware therapie gaan volgen.

H. meldde dinsdag zelf bij de politie dat hij zich iets wilde aandoen met een explosief dat in zijn huurauto lag. De politie hield hem aan voordat iets kon gebeuren. De man had het voertuig in de Esserstraat geparkeerd, pal voor een bedrijf waarin hij flink geïnvesteerd zou hebben. Toen drie jaar geleden bleek dat hij naar zijn geld kon fluiten, is de Bredanaar volgens zijn partner 'helemaal doorgedraaid'. In een filmpje op Facebook vertelt de verdachte hier ook over.

In samenwerking met indebuurt Breda