Volledig scherm
© Perry Roovers MaRicMedia

Machteloze woede na tweede overval op Primera Breda: 'Als ze die gek pakken, is dit voorbij'

BREDA - Twee gewapende overvallen in amper een maand tijd. Eigenaar Leon Soeters van de Primera in het Bredase winkelcentrum Heksenwiel is woedend. “Die…”, zegt hij over de overvaller. Hij slikt zijn woorden in. Het moet een fatsoenlijk gesprek blijven, maar de machteloze woede is van zijn gezicht af te lezen.

Vrijdagavond om 19.35 uur was zijn zaak opnieuw doelwit van een overvaller. De dader ging met een onbekend geldbedrag ervandoor. Volgens de politie gaat het om een jongeman met een smal postuur. Hij droeg een jas met capuchon en een shawl. Hij had een vuurwapen bij zich en is via het winkelplein gevlucht richting Brasserie 't Archief.

Op vrijdag 13 januari werd de zaak ook al overvallen. Soeters is ervan overtuigd dat het om dezelfde dader gaat. “Ik heb goede hoop dat ze hem deze keer wel oppakken. De vorige keer waren er amper sporen, nu wel”, zegt hij. Soeters ziet het als een lichtpuntje. ”Ik zou bijna zeggen: gelukkig gaat om dezelfde man. Het is nu één onderzoek. Als ze die gek pakken, is dit voorbij.”

'Echt schrikken'
Soeters heeft in Brabant zes Primerafilialen, waaronder twee in Breda. De tweede zit in winkelcentrum Hoge Vucht. Hij zit al zeventien jaar in het vak. “Tot die van januari heb ik nooit eerder met een overval te maken gehad. Zeventien jaar niets en nu twee keer in een maand tijd. Ik heb altijd gedacht: eens kom ik aan de beurt. Het is echt schrikken. Vooral voor mijn personeel natuurlijk. De twee dames die vrijdagavond werkten, zijn ontdaan. Ik ben hier om ervoor te zorgen dat het veiligheidsgevoel weer terugkomt in de zaak. Dat is het belangrijkste. We waren na de eerste overval op de goede weg en dan gebeurt dit.”

Soeters hoopt dat de overvallen leiden tot maatregelen. “We moeten ervoor zorgen dat er weer bewaking komt in het winkelcentrum. Ik vind dat alle partijen verantwoordelijkheid dragen. Niet alleen de eigenaar van het winkelcentrum (Dela, red.), maar ook politie en gemeente. Anders verloedert het winkelcentrum.”

Overvalknop
Zelf heeft Soeters naar eigen zeggen alles gedaan aan de veiligheid in de winkels. “Ik heb in mijn zaken camera’s hangen, heb een overvalknop in iedere zaak en er zijn veiligheidsprotocollen. Meer kan ik echt niet doen. Een beveiliger zetten op iedere zaak is veel te duur. Dat kan echt niet betalen. De overvalknop heeft in elk geval goed geholpen. De politie was binnen zeven minuten in de zaak. Ze hebben goed werk verricht.”

In samenwerking met indebuurt Breda