Volledig scherm

Maarten Geurts uit Breda enige West-Brabander op cold casekalender

BREDA - Met een speciale cold casekalender willen politie en justitie 52 onopgeloste moord- en vermissingszaken onder de aandacht brengen. In de lijst is één West-Brabander opgenomen: Bredanaar Maarten Geurts die in 1990 op 26-jarige leeftijd van de aardbodem verdween.

De kalender is een uitvloeisel van veranderende wetgeving. In 2006 werd de verjaringstermijn voor moordzaken opgeheven, omdat moderne DNA-technieken het mogelijk maken hele oude zaken alsnog op te lossen. De verjaringstermijn stamde nog uit grootmoeders tijd toen er bij wijze van spreken nog met een loep naar sporen werd gezocht. Het gevolg van het afschaffen van de verjaringstermijn heeft ertoe geleid dat in elke politieregio cold caseteams bezig zijn met het onderzoeken van oude moord- en vermissingszaken. Daar zijn er een stuk of duizend van.

De zaak van Geurts is zo'n zaak die dreigde in de vergetelheid te raken, als dat al niet gebeurd was. Op vrijdag 1 juni 1990 deed zijn moeder aangifte van zijn verdwijning. Geurts was een bekende in het criminele circuit. Volgens de politie had de Bredanaar op 28 mei een afspraak met iemand op het station van Eindhoven. Hij zou op die dag met twee vrienden zijn teruggereden naar Breda en zijn afgezet bij het station in zijn woonplaats. Vanaf dat moment is er nooit meer een levensteken van de man vernomen.

De moeder van Geurts kwam in 2015 in de publiciteit toen zij een reactie gaf naar aanleiding van de aanhouding van crimineel Jan B. uit Hulten. Justitie verdenkt B. onder meer van wapenhandel. Hij werd destijds veroordeeld voor betrokkenheid bij de ontvoering van Maarten Geurts in St. Willebrord in 1989. Zelf heeft B. altijd ontkend ook betrokken te zijn geweest bij de verdwijning van Geurts een jaar later.

In samenwerking met indebuurt Breda