Volledig scherm
Zestiende-eeuwse crypte onder de Lutherse Kerk wordt gerestaureerd en krijgt een eigen entree aan de Veemartktstraat. foto Ron Magielse/het fotoburo

Lutherse Kerk Breda krijgt nieuwe bestemming

BREDA - De monumentale Lutherse Kerk aan de Veemarktstraat in Breda wordt herbestemd tot een multifunctioneel ontmoetingscentrum voor spirituele groepen. Dat heeft Rob Snijders, kerkenraadlid en ouderling van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Breda, meegedeeld.

Met de transformatie is zes ton gemoeid. Vóór de bouwvak moeten het kerkschip en de aan het Stadserf gelegen pastorie annex kosterswoning ingrijpend zijn verbouwd. De zeer bezienswaardige, 16e-eeuwse crypte ónder het kerkschip wordt gerenoveerd en krijgt een eigen ingang. Deze wordt bereikbaar via de poort van Veemarktstraat nr. 11 waarachter ook een nieuwe kerkentree komt. De huidige ingang is verzakt.

Het project is onlangs begonnen met de sloop van het achterhuis aan het Stadserf. De lutheranen hebben tijdelijk onderdak gevonden in de Markuskerk aan het Hooghout. Aan het als monument beschermde exterieur van het kerkgebouw (1777) verandert niets.

  1. De Zilvermeeuw vaart straks op waterstof door de Biesbosch
    PREMIUM

    De Zilver­meeuw vaart straks op waterstof door de Biesbosch

    LAGE ZWALUWE/BIESBOSCH - Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw uit Drimmelen ontwikkelt een nieuwe rondvaartboot die voor het grootste deel op waterstof gaat varen. De duurzame passagiersboot biedt plaats aan zo’n 350 gasten en wordt dan ook gezien als het nieuwe vlaggenschip van de Zilvermeeuw. Het bedrijf verwacht hiermee het eerste rondvaartbedrijf van Nederland te worden met een door waterstof aangedreven schip van deze grootte.

In samenwerking met indebuurt Breda