Het geblinddoekte beeld van de Aap in Rijsbergen
Volledig scherm
Het geblinddoekte beeld van de Aap in Rijsbergen © BN DeStem

Ludiek Zunderts protest tegen provinciale cultuurplannen

ZUNDERT Creatief Zundert is een stil protest begonnen tegen de cultuurplannen van het nieuwe provinciebestuur van Noord-Brabant. 

Wie Zundert binnenrijdt, valt het  onmiddellijk op. Talloze kunstwerken in de openbare ruimte zijn voorzien van een blinddoek in Brabants Bont. 

Geblinddoekt corsomeisje van kunstenaar Henk Groenhuis op de Zundertse Markt
Volledig scherm
Geblinddoekt corsomeisje van kunstenaar Henk Groenhuis op de Zundertse Markt © @BN DeStem

Het is een guerrilla-actie van Zundertse creatievelingen. Wie er precies achter zit, wordt onder de pet gehouden. ,,Maar mijn steun heeft het", zegt de Zundertse culturele duizendpoot Peter Dictus.

Metafoor

Het corsomeisje in Zundert, het beeld van Ossip Zadkine van de gebroeders Van Gogh, de Wijkzuster en de Aap in Rijsbergen, het is maar een greep uit de beelden die geblinddoekt zijn. ,,Een mooie metafoor", vindt Dictus. ,,We willen in Brabant de kunst niet meer zien. We zijn blind voor de gevolgen van de cultuurplannen.”

Ook het beeld dat Ossip Zadkine maakte van de broers Theo en Vincent van Gogh in Zundert is geblinddoekt als protest tegen de povere positie van cultuur in het nieuwe provinciale coalitieakkoord
Volledig scherm
Ook het beeld dat Ossip Zadkine maakte van de broers Theo en Vincent van Gogh in Zundert is geblinddoekt als protest tegen de povere positie van cultuur in het nieuwe provinciale coalitieakkoord © @BN DeStem

Hij maakt zich al een week kwaad over het nieuwe coalitieakkoord. Het verse provinciebestuur, bestaande uit CDA, Forum voor Democratie, VVD en Lokaal Brabant is niet alleen van plan om de subsidiekraan voor cultuur flink aan te draaien. Ook heeft cultuur niet langer een eigen gedeputeerde. Als ‘vrije tijd',  is het ondergebracht bij  gedeputeerde Wil van Pinxteren (Lokaal Brabant).

Lege etalage

,,Teleurstellend", reageerde eerder deze week de Zundertse cutuurwethouder Twan Zopfi (CDA) op de ontwikkelingen. Al kon hij de vraag van D66 niet beantwoorden wat precies de impact voor Zundert is. ,,Daar is nog een nadere analyse voor nodig.”

Intussen zit de Zundertse cultuurwereld niet stil. Naast de guerrilla-actie, haalde  bijvoorbeeld beeldend kunstenaar Mieke van Zundert uit protest haar etalage leeg en plaatste een bordje met: ‘Zo ziet de wereld er uit zonder kunst'. Leeg dus. Kaal. ,,Een kiezeltje als begin van een dam die de stromende rivier moet dwingen een andere kant te kiezen", noemt ze haar actie.

Beeldend kunstenaar Mieke van Zundert haalde haar etalage in de Zundertse Molenstraat uit protest leeg en plaatste er een bordje met 'zo ziet de wereld er uit zonder kunst'. Leeg dus.
Volledig scherm
Beeldend kunstenaar Mieke van Zundert haalde haar etalage in de Zundertse Molenstraat uit protest leeg en plaatste er een bordje met 'zo ziet de wereld er uit zonder kunst'. Leeg dus. © Mieke van Zundert
Zundert
Volledig scherm
Zundert © @BN DeStem
De geblinddoekte Wijkzuster in Rijsbergen
Volledig scherm
De geblinddoekte Wijkzuster in Rijsbergen © BN DeStem

In samenwerking met indebuurt Breda