Volledig scherm
© StockExchange

Lozing van afval op riool Baarle-Nassau is nooit eerder vertoonde uitwas van drugsproductie

BAARLE-NASSAU - Brabantse drugscriminaliteit kent nieuwe uitwas: in het riool gedumpte troep zorgt ervoor dat de zuivering dicht moet.

Met het oprollen gisteren van een enorm drugslab met tientallen hoog opgetaste vaten en jerrycans in een schuur in Baarle-Nassau, is vrijwel zeker de vervuiler van de rioolwaterzuivering iets verderop getraceerd. Synthetisch drugsafval moet vanuit dit drugshol rechtstreeks op het riool zijn geloosd.

Het is een nooit eerder vertoonde uitwas van de harde drugscriminaliteit in Brabant: drugsafval van schadelijke chemicaliën en oplosmiddelen die een rioolwaterzuivering verstoren, de zuivering die daarop dagenlang wordt stilgelegd en een zoekactie die leidt naar de boosdoener: een gigantisch drugshol een paar kilometer verderop

Dieptepunt en hoogtepunt tegelijk in de strijd tegen de 'pillenfabriek' in Brabant. Dijkgraaf Carla Moonen van waterschap Brabantse Delta: "Fantastisch dat we door samenwerking in de Taskforce tegen de drugscriminaliteit nu zo'n slag slaan. Dit is nu de tweede keer dat de riool waterzuiveringsinstallatie Baarle-Nassau met grote waarschijnlijkheid is verstoord vanwege een drugsdumping. Wij nemen dit heel erg serieus aangezien de effecten erg groot zijn zowel voor het milieu als financieel. Daarom werken wij ook nauw samen met politie, gemeente en Taskforce Zeeland-Brabant. Wij vinden het ons maatschappelijk belang om samen met de politie, gemeente en de Taskforce de ogen van het algemene publiek te openen over de drugsproblematiek en alles wat daarbij komt kijken. “'

Burgemeester Marjon de Hoon van Baarle-Nassau: "Er kan maar één conclusie zijn: dat de keiharde drugswereld ook haar tentakels heeft uitgespreid richting ons.''

De rioolwaterzuivering aan de Baarleseweg moest maandagavond worden stilgelegd na de vondst van sporen van amfetamine. De zuurgraad was zo hoog dat de bacteriën voor het natuurlijke reinigingsproces het loodje legden. Het waterschap maakte 56 ritten met tankwagens om het rioolwater van de huishoudens van Baarle-Nassau (6.800 inwoners) te transporteren naar de zuivering in Rijen.

Zo konden bewoners toch nog gebruik maken van toilet en douche. De kosten van de hele operatie: 80.000 euro. In april 2016 moest de zuivering ook al dicht door drugsresten. Het waterschap doet aangifte van milieuvervuiling en de schade, en wil de schade verhalen.

  1. Lichtsloepenparade Breda: weer en sfeer optimaal

    Lichtsloe­pen­pa­ra­de Breda: weer en sfeer optimaal

    BREDA -Een bonte stoet vrolijk verlichte bootjes en boten trok zaterdagavond door de Bredase singels naar de Nieuwe Haven. Het is inmiddels een traditie op de derde zaterdag in september: de Lichtsloepenparade. De tientallen sloepen werden vanaf de kant bekeken en toegejuicht door honderden belangstellenden. Op de oevers van de singels en met name op de bruggen hadden de bemanningen een groot publiek. Het verzamelen in de Nieuwe Haven was een feestje voor zowel de mensen op het water en op de kant. Het weer werkte mee als bijna nooit tevoren en de sfeer onder de mensen deed de rest.

In samenwerking met indebuurt Breda