Volledig scherm
Breda Pix4Profs/René Schotanus. Arny Otten - van der Avort (links) geeft schilderles en is zelf ook patient. © Pix4Profs/René Schotanus

“Lotgenotencontact is iets wat zelfs de liefste familie niet kan brengen”

BREDA - Het blijft het meest beladen woord in onze samenleving, omdat er zo veel ellende achter schuilgaat. Kanker. Maandag 4 februari was het Wereldkankerdag. Ook in Breda werd er aandacht aan besteed. HoningRaad, het inloophuis aan de Johan Willem Frisolaan voor mensen met kanker en hun naasten, had een inloopdag. 

En hoewel het ‘k-woord’ de verbindende factor tussen alle bezoekers is, heeft het deze middag niet de meeste aandacht. Zoals het dat nooit heeft, eigenlijk. ,,Het is een naar woord voor een mooie dag”, vindt Arny Otten-Van der Avort. Ze geeft schilderles in het nieuwe atelier, achter het inloophuis. ,,Ik heb liever een warmere naam, omdat er op deze dag bij mensen wordt stilgestaan. Ik hoop dat zo’n dag ook voor mensen buiten mijn omgeving waardevol is.” Otten was eerst gastvrouw bij HoningRaad en gaf al een aantal jaren les, toen er afgelopen april bij haar kanker werd geconstateerd. ,,Het gaat nu goed met me hoor, na een operatie en chemo. Iedereen op deze schildersmiddag, we zijn nu met vijf vrouwen, heeft een eigen verhaal. Dat verhaal kun je hier kwijt en je vindt de rust van het schilderen. Maar wat we hier het meeste doen, is lachen!” Dat lijkt het hoofddoel: ,,De mensen hier zijn zo veel meer dan alleen die ziekte.”

Rob Koster is een van de ongeveer 70 vrijwilligers bij HoningRaad. ,,Onze bezoekers, tegen de 100 per week, zijn allemaal lotgenoten”, zegt hij. ,,En lotgenotencontact, dat is iets wat zelfs de liefste familie niet kan brengen. Veel mensen worden door medici naar ons doorverwezen, omdat die zien hoe belangrijk het is voor het genezingsproces. Deze open dag bracht zo’n tien nieuwe mensen binnen. Of die terugkomen? Geen idee, het is uiteraard vrijblijvend.” Dat geldt ook voor de activiteiten. Zoals Arny Otten het zegt: ,,De mensen gaan hier weg met ‘we hebben een fijne middag gehad’. Daar gaat het ons vooral om.”

Volledig scherm
Breda Pix4Profs/René Schotanus. Arny Otten - van der Avort geeft schilderles en is zelf ook patient. © Pix4Profs/René Schotanus

In samenwerking met indebuurt Breda