Loopt de raad van Breda bij bouwplannen achter de feiten aan?
BREDA - De gemeenteraad van Breda wordt veel te laat betrokken bij de ontwikkeling van bouwplannen. En als het er dan uiteindelijk toch een keer van komt, dan leidt het bijsturen door de lokale volksvertegenwoordiging tot vertragingen. Dat is voor veel fracties dan weer reden om terughoudend te zijn met kritiek op een bouwproject.
Nico SchapendonkBron:BN DeStem
Die conclusie trekt PvdA-raadslid Rob Sips in een brief die hij heeft gestuurd aan burgemeester en wethouders.
Op de hoogte
Tijdens gesprekken met Bredanaars is hij er achter gekomen dat inwoners bij de presentatie van een bouwplan vaak in de veronderstelling verkeren dat daar in de raad al een hele discussie over heeft plaatsgevonden. Of dat de fracties in ieder geval op de hoogte zijn van zo’n ontwikkeling.
Bijsturen heeft vaak grote consequenties, vertraagt het bouwplan en gebeurt dus zelden.
Rob Sips, raadslid PvdA Breda
,,Wij constateren dat dit in de praktijk anders verloopt’’, schrijft Sips aan het college. Meestal loopt de raad achter de feiten aan. De rol van de fracties blijft volgens de sociaal-democraat beperkt tot het ‘vaststellen van de beleidskaders, het tussentijds horen wat de 100-dagenaanpak (een methode die het mogelijk maakt om de ambtelijke molens sneller te laten draaien -ns) heeft opgeleverd en het eventueel vaststellen van een nieuw bestemmingsplan’.
Het gebeurt volgens Sips bijna nooit dat de raad bijstuurt door vraagtekens te zetten bij een nieuw of te wijzigen bestemmingsplan: ,,Dat heeft vaak grote consequenties, vertraagt het bouwplan en gebeurt dus zelden.’’
De raad zou beter ‘aangehaakt’ moeten worden bij bouwplannen die op de stad worden losgelaten. Daarom wil de PvdA’er, om te beginnen, van burgemeester en wethouders weten of zijn het geschetste beeld herkennen. Verder wil Sips, die overigens vindt dat er de afgelopen bestuursperiode ‘mooie stappen’ zijn gezet, weten of de raad eerder bij bouwprojecten van enige omvang betrokken kan worden.
Voorzetje
In zijn brief geeft het raadslid al een voorzetje als antwoord op de vraag hoe de Bredase volksvertegenwoordiging sneller op de hoogte kan worden gebracht. Er is namelijk een formele periode van zes weken waarin bijvoorbeeld provincie, waterschap, omgevingsdienst en andere instellingen hun zegje kunnen doen over een bouwplan.
Makkelijk bijsturen
Deze periode van ‘vooroverleg’ zou wat Sips betreft ook goed gebruikt kunnen worden om de raad erbij te betrekken. In Zoetermeer wordt al op die manier gewerkt. Dat levert volgens de sociaal-democraat ‘zeker een moment op voor de raad om nog vrij gemakkelijk bij te sturen, zonder dat een initiatief vertraging oploopt: ,,De reacties uit de politiek lopen immers mee met de reacties van de overlegpartners.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.