Peter Vissers van Breda '97 tijdens de installatie van de gemeenteraad van Breda.
Volledig scherm
Peter Vissers van Breda '97 tijdens de installatie van de gemeenteraad van Breda. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Lokale partijen Breda zoeken elkaar weer op, ‘want zo kan het niet meer’

BREDA - De partijen Breda’97, BOB en Volmondig Ja gaan uitzoeken of het zin heeft om te gaan samenwerken. Dat doen ze omdat ze vinden dat het lokale geluid niet meer wordt gehoord in de Bredase politiek.

Cees van der Horst, in zijn tijd als lijsttrekker van BOB.
Volledig scherm
Cees van der Horst, in zijn tijd als lijsttrekker van BOB. © Breda Media Debat

Het is niet voor het eerst dat de partijen elkaar opzoeken, maar tot nu toe zonder succes. Bij de laatste verkiezingen voor de gemeenteraad in 2018 behaalden vijf lokale partijen samen genoeg stemmen om drie zetels te vullen. Maar door de versplintering kwam alleen Breda’97 met één zetel in het pluche terecht. De andere 38 zetels worden gevuld door landelijke partijen.

Quote

Je bouwt niet zomaar een beweging op, dus gaan we nu eerst praten over onze grondbegin­se­len.

John Janssen

,,Het contact met Volmondig Ja en Breda’97 was al uitstekend’’, zegt Cees van der Horst (BOB). ,,En we zijn het er over eens dat Breda niet de goede weg op gaat. De investeringen in de Nieuwe Mark, het bezuinigen op jeugdcoaches in de Hoge Vucht, vuurwerk… Wij stellen de vraag: wat wil de stad?’’

Peter Elbertse, in zijn tijd als lijsttrekker van Volmondig Ja.
Volledig scherm
Peter Elbertse, in zijn tijd als lijsttrekker van Volmondig Ja. © Breda Media Debat

Of er daadwerkelijk een nieuwe beweging wordt opgericht is ook afhankelijk van de achterban. Daarom willen de partijen praten met Bredanaars om te horen wat ze willen en of ze zich willen aansluiten. Er is dan ook nog geen partijprogramma. ,,Je bouwt niet zomaar een beweging op, dus gaan we nu eerst praten over onze grondbeginselen. Over wat ons bindt’’, zegt ‘informateur’ John Janssen.

Quote

Zo kan het niet langer. Zo willen we het niet meer!

Breda’97, BOB en Volmondig Ja

Peter Vissers, het enige raadslid voor Breda’97, blijft voorlopig dan ook gewoon op zijn post. ,,Maar als we elkaar echt lief gaan vinden, dan kunnen we kijken onder welke vlag we verder gaan’’, zegt de politicus, die zich nu al verheugt op een grotere achterban.

Net als zijn collega’s van BOB en Volmondig Ja wil Vissers ‘recht doen aan de lokale stem’. De aanpak van Breda’97 is altijd genuanceerd en diplomatiek geweest, terwijl de toon van de anderen wat scherper was. Ook in het persbericht over de samenwerking is sprake van ‘politieke systemen die failliet zijn en partijpolitiek die de burgers in de weg staat’: ,,Zo kan het niet langer. Zo willen we het niet meer!’’ ,,Dat geluid is wat krachtiger dan je van ons zou verwachten, maar we bedoelen hetzelfde’’, zegt Vissers, die zich onder meer ergert aan het contrast tussen binnenstad enerzijds en wijken en dorpen anderzijds.

Op zaterdag 18 januari is er van 10.00 tot 12.00 uur een informatiebijeenkomst in Zaal Vianden aan de Viandenlaan in het Ginneken.

In samenwerking met indebuurt Breda