Volledig scherm
Alle partners verbonden aan het nieuwe Logistics Community Brabant presenteren het nieuwe logo tijdens de aftrap. © Saminna van den Bulk

Logistics Community Brabant: nieuw broeinest voor innovatie

BREDA - Of het nou gaat om crowdcontrol, 3D-printen of accu’s die je met zonne-energie kan opladen: overal komt logistiek bij kijken. En als het aan de gloednieuwe Logistics Community Brabant (LCB) ligt, komen de logistieke oplossingen van de toekomst uit Breda.

Vanmiddag werd op het Kasteel van Breda de aftrap gegeven van de LCB. Bij het kenniscentrum kunnen ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf aankloppen met logistieke vraagstukken. Studenten en experts buigen zich dan over de kwestie, in de zoektocht naar een oplossing. Een unieke samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg University, De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) en het NHTV. Ook de provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda steunen het initiatief.

Toekomst

Want als we als regio bij top van de logistiek willen blijven horen, dan moeten we innoveren, stelt burgemeester Paul Depla. Vandaar de ‘kruisbestuiving’, zegt Ruud Weijmans, een van de aanjagers vanuit het NHTV. Lopen we achter qua logistiek in West-Brabant? ,,Nee, maar we moeten ook niet op onze handen gaan zitten. In dit kenniscentrum gaan we bezig met de logistiek van de toekomst. Waar zitten ondernemers mee? Waar zoeken ze een oplossing voor? Daar kijken we naar, met studenten van verschillende instellingen, experts en ondernemers.”

Quote

Het gereed­schap: duizend studenten logistiek, de ‘fresh brains’.

Leo Kemps

Leo Kemps, de directeur van het nieuwe LCB, vult aan: ,,Het gereedschap: duizend studenten logistiek, de ‘fresh brains’. Logistiek is belangrijk in de regio, Breda ligt in het hart. We hebben een hoop kennis in huis. Met het NHTV, met de NLDA. Door die krachten te bundelen met Eindhoven en Tilburg kunnen we straks niet enkel kennis bieden, maar ook creëren.”

Acht jaar 

De provincie en de gemeente investeren samen zes miljoen euro in het kenniscentrum. De kennisinstellingen leggen 2,4 miljoen bij. Om alles werkend te maken voor de komende acht jaar is er in totaal 18,4 miljoen euro nodig. Daarna moet het kenniscentrum op eigen benen kunnen staan. ,,Uiteindelijk moet het door ondernemers gedragen worden”, zegt Weijmans.

Bevoorrading binnenstad

De LCB wordt straks ondergebracht bij het NHTV. De eerste kwestie waar de mensen van de community hun hersenen over gaan breken is de stadsdistributie. Want de bevoorrading van de binnenstad vormt een probleem. ,,Niet alleen een probleem van Breda, je ziet het in meer steden”, zegt Kemps. ,,We moeten op zoek naar een gezamenlijke oplossing, daar gaan we in september mee beginnen.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda