Een artist impression van het nieuwe uiterlijk van het complex
Volledig scherm
Een artist impression van het nieuwe uiterlijk van het complex © Orange Bricks

Lofts geven Adriaan van Bergenstraat in Breda nieuwe impuls

BREDA - Er komen 56 ‘lofts’ op de begane grond van een groot appartementencomplex in de Adriaan van Bergenstraat in het centrum van Breda. De lofts, waar gewoond en gewerkt kan worden, vervangen daar de verouderde kantoor- en bedrijfsruimtes. Ook in de rest van het complex wordt geïnvesteerd, mede doordat het grotendeels gasloos wordt. 

Initiatiefnemer van het project is het Bredase vastgoedbedrijf Orange Brick, dat al tientallen panden in Breda en Tilburg transformeerde tot woonruimte.

Coffeebar

De nieuwe lofts zullen primair gebruikt worden om te wonen. “Omdat er een tevens een bedrijfsbestemming op zit, kunnen mensen er eventueel ook bedrijfje beginnen. Bijvoorbeeld een kantoor aan huis. Maar een barbier of een coffeebar zijn ook mogelijk”, zegt Max Jongsma van Orange Brick. 

De begane grond krijgt zowel aan de voor- als achterkant een hele nieuwe aanblik. Met name aan de zijde van de Middellaan wordt de verandering groot. Daar is nu een gesloten gevel (achterkant van de huidige ruimtes) maar die wordt open gemaakt omdat daar ook lofts komen. 

Aan de kant van de Middellaan - komt net zoals aan de zijde van de Adriaan van  Bergenstraat -  een breed trottoir met bankjes. Ook komt er nieuwe verlichting aan weerszijden.“In feite krijgt het complex twee voorkanten,” zegt Jongsma. “Het hele gebied krijgt hiermee een flinke impuls.” 

Huurgrens

De Adriaen Lofts, zoals de woon/werk-ruimtes gaan heten, variëren in grootte van 45 tot 80 vierkante meter. Ze hebben hoge plafonds en een split-level indeling. Orange Brick houdt ze zelf in eigendom. De huurprijzen van de meeste lofts zullen onder de huurgrens van 725 euro liggen. 

Op de verdiepingen van het complex zijn in totaal 96 koopappartementen. Orange Brick heeft er daarvan zelf 16 aangekocht om zo een belangrijke stem in de Vereniging van Eigenaren te krijgen. “Samen met de VvE gaan we het gebouw upgraden”, aldus Jongsma.

Gasloos

Het hele complex wordt aangesloten op stadsverwarming, waardoor alle woningen in elk geval wat cv en warm water betreft gasloos worden. De lofts worden sowieso helemaal gasloos en bijna energie-neutraal omdat ze ook nog eens energie geleverd krijgen van 450 zonnepanelen die op het dak van het gebouw komen. 

De verbouwing van de ruimtes op de begane grond is inmiddels begonnen. De verwachting is dat de eerste lofts eind dit jaar worden opgeleverd. 

Een artist impression van de binnenkant van de lofts
Volledig scherm
Een artist impression van de binnenkant van de lofts © Orange Brick
De huidige aanblik van het complex
Volledig scherm
De huidige aanblik van het complex © Google Streetview

In samenwerking met indebuurt Breda