Volledig scherm
Actieposter in de Zundertse Molenstraat © BN DeStem

Loesje niet blij met posters in Molenstraat Zundert

ZUNDERT - Loesje is niet blij met de posters die vorige week in de Zundertse Molenstraat zijn opgehangen als protest tegen verkeersovertredingen. Dat laat het fictieve Arnhemse actiemeisje weten.

Vorige week zondag doken de posters ineens in heel de Molenstraat op. Onder de aanhef ‘Beste bezoekers’ en ‘wist u dat’ waren verkeersregels opgesomd met als conclusie: ‘Dus houd je godverdomme dan ook aan deze regels’. De pamfletten waren ondertekend met het Loesje-logo.

De organisatie achter Loesje werd vrij snel na het verschijnen van de posters getipt en is niet blij. ,,We betreuren het”, aldus Rianne van Loesje. ,,Hier hebben we geen toestemming voor gegeven, we staan ook niet achter de toon van de boodschap.”

Liesje, Loutje, Snoesje 

Op het logo van Loesje rust copyright. Loesjes handtekening mag niet onder teksten staan die niet van fictieve meisje zelf zijn. Dat geldt ook voor verbasteringen. ,,Alternatieven als Liesje, Loutje, Snoesje en zo zijn ook niet toegestaan.”

Wie de Zundertse Loesje-poster maakte, is niet bekend. De actievoerder zelf heeft niet geprobeerd om Loesje om toestemming te vragen. ,,Er is geen contact gezocht met ons.” En pogingen van Loesje om zelf achter de maker te komen, liepen op niets uit.

Raadsel 

Ook in Zundert zelf blijft het een raadsel wie achter de actie zitten. Er zingen meerdere namen van Zundertenaren rond. Maar bij navraag ontkennen die stuk voor stuk en zeggen ook in het duister te tasten over de dader.

Daardoor: ,,Is het lastig om stappen te ondernemen”, aldus Rianne van Loesje. ,,Gewoonlijk worden mensen of bedrijven die het copyright schenden er door Loesje op gewezen dat het niet is toegestaan. Een enkele keer worden juridische stappen gezet.”

De actie zelf krijgt bij verschillende dorpelingen de handen op elkaar. Wel is er kritiek op de vloek.

In samenwerking met indebuurt Breda