Volledig scherm
© Paul Verlinden

Lijst 13: daar komen ongelukken van

COLUMNAls je aan de verkiezingen mee moet doen als lijst 13 is dat misschien niet zo heel gelukkig. Maar je kunt het ongeluk ook over jezelf afroepen. Dat lijkt het geval te zijn met de Bredase Stadspartij, waar inmiddels al vijf kandidaten zijn afgehaakt. Allen voelen zich misleid door lijsttrekker Paul de Jong.

Tja, Paul de Jong... In 2007, toen hij nog Pablo heette, dook hij voor het eerst in deze krant op. Hij was negentien en vertelde in een interview over zijn politieke ambities. Twee weken later werden die ambities in de knop gebroken. De Jong bleek een celstraf uit te moeten zitten voor het gewelddadig stelen van een auto. 'Het lijkt er op dat een politieke carrière in Breda er voor hem niet meer in zit,' schreef collega Nico Schapendonk destijds.

Nico had gelijk. Alleen wil De Jong dat al elf jaar niet toegeven. In 2009 mislukte de oprichting van een eigen partij. Daarna was hij kortstondig lid van het CDJA. In 2014 stond hij op de lijst van Gemeentebelangen maar die partij kwam niet in de raad. En nu doet hij met de Bredase Stadspartij - die overigens een weinig opzienbarend programma heeft - een gooi naar een zetel.

Quote

Paul de Jong zou iedereen een groot plezier doen door te stoppen met de politiek.

Paul Verlinden

De Stadspartij werd al weinig kansen toegedicht, maar na een productie dinsdag van Omroep Brabant kan de partij het waarschijnlijk helemaal schudden. De Jong zou zich schuldig maken aan intimidatie, zou rekeningen niet betalen en er wordt de suggestie gewekt dat hij criminele connecties heeft. Lang niet alles wordt even hard gemaakt. Maar feit is wel dat hij enkele keren veroordeeld is en de schijn erg tegen heeft. Feit is ook dat niemand in de politiek met hem te maken wil hebben. Zelf vindt De Jong dat hij wordt 'gedemoniseerd' en doet er verder (ook naar deze krant) het zwijgen toe.

Paul de Jong is nu dertig jaar. Volgens zijn Linkedin-profiel heeft hij nog nooit een langdurige baan gehad. Hij zou iedereen, inclusief zichzelf, een groot plezier doen door te stoppen met de politiek. Een leuke baan zoeken en een maatschappelijke carrière opbouwen ver van de spotlights, is mijn advies. En vooral nóóit meer de politiek in gaan. Vraag anders maar aan Nico.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

  • Eric Hellemons (5%)
  • Rob Penders (13%)
  • Ruud Brood (47%)
  • Robert Maaskant (14%)
  • iemand anders... (21%)
3988 stemmen