Volledig scherm
Maden in een kliko. Stockfoto © Getty Images/iStockphoto

Liever een kliko met maden, dan meer betalen in Breda

uitkomst pollBREDA - Liever een kliko met maden, dan meer betalen, stellen lezers van BN DeStem. Of moet de gemeente in de buidel tasten om gft-bakken vaker te legen, om maden tegen te gaan? De politiek is nog verdeeld. 

Wat is er aan de hand? 

Bredanaars klaagden deze zomer steen en been over maden die in de containers krioelden. Met een motie kregen Breda ’97, Trots en BOB het voor elkaar dat de kliko's in juni, juli en augustus niet een keer per twee weken, maar eenmaal per week geleegd moeten worden. 

Breda zit midden in de uitrol van het VANG-project, het nieuwe afvalsysteem waarbij de meeste huishoudens drie kliko’s hebben: één voor gft, een voor papier en een voor lege pakken. Restafval moet in ondergrondse containers.

Maar uit een raadsbrief van wethouder Paul de Beer (D66, Financiën) blijkt dat de uitvoering van de ‘madenmotie’ te duur is. Wil de gemeente hier in juni 2018 mee beginnen, dan is ze vier tot vijf ton kwijt. Of... Bredanaars moeten 4,50 euro extra per jaar aan afvalstoffenheffing betalen. 

Nou ja, ‘extra’: komend jaar dalen de kosten van de afvalstoffenheffing met 2,5 procent (van 208,56 naar 203,28 voor een eenpersoonshuidshouden; van 308,64 naar 300,96 euro voor een meerpersoonshuishouden). Dus mocht de extra lediging van de kliko toch doorgang vinden, dan betaalt de Bredanaar daar hoogstens een euro extra voor vergeleken met dit jaar. 

Dan maar meer maden...

...menen lezers van BN DeStem. Een prijsverhoging weegt niet op tegen de overlast van maden, lieten bezoekers van de website weten in een poll.

Opmerkelijk....

Volledig scherm
breda-foto : ron magielse presentatie voor stadhuis op grote markt van eerste elektrische vuilniswagen voor breda © ron magielse / pix4profs

...dat is wat Peter Vissers van Breda '97 van de brief van de wethouder vindt. ,,Het is een bijzondere beweging van de wethouder om de motie terzijde te leggen. De tarieven worden verlaagd: had dat uitgemiddeld, dan had je de kosten voor het extra legen van de gft-bakken gelijk kunnen verwerken. Het zou mooi zijn als het college haar verantwoordelijkheid neemt, maar als je kijkt naar de raadsbrief lijkt het alsof de deur al dicht zit.” Hij zet een enquête online om de meningen van de Bredanaars over de kwestie te peilen.

Heb een beetje geduld....

...stelt Tim van het Hof, fractievoorzitter van D66: ,,Het is heel vervelend dat je maden in je bak hebt, maar er zijn genoeg manieren om dit te bestrijden.” De gemeente en Bredanaars hoeven wat hem betreft de portemonnee niet te trekken. ,,We hebben mensen toegezegd de afvalstoffenheffing drie jaar met 2,5 procent te laten dalen. Ben je bijna klaar, breek je een belofte. We werken nu nog met het oude en het nieuwe systeem naast elkaar. We moeten geduld hebben tot de nieuwe kliko’s overal staan en er meer helderheid is.”

Belachelijk....

...aldus Juliëtte Gerhards uit Bavel. Zij zat van de zomer met een kliko vol met maden. ,,De gemeente verzint een nieuw afvalsysteem en nu moeten wij ervoor opdraaien. Hadden ze hier niet voor de invoering over na kunnen denken?”

Ongevaarlijk

Het is een smerig aangezicht, maar een ding scheelt: de insecten in de kliko’s nemen geen gevaren met zich mee, laat een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu weten. ,,Schade aan de volksgezondheid zullen de maden en de vliegen, waar de maden na ongeveer zeven dagen in veranderen, niet echt toebrengen.” 

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda