Volledig scherm
Kinderen krijgen les op basisschool Sinte Maerte in Breda. © EDWIN WIEKENS

Lerarentekort: 'straks zit je kind 1 à 2 keer per maand thuis'

BREDA - Het schreeuwende tekort aan leraren in het basisonderwijs zet leraren zwaar onder druk. De docenten van basisschool Sinte Maerte zijn het zat. "Dit is een maatschappelijk probleem."

Vorige week woensdag had het docententeam van kbs Sinte Maerte (700 leerlingen) een emotionele bijeenkomst met hun directeur Paul Kerkhofs. Zo kan het niet langer, vond iedereen. Ron van Zundert, leerkracht van groep 7: "Er moet iets gebeuren, we willen ouders hierbij betrekken, zodat we schouder aan schouder een sterk signaal richting de politiek kunnen geven. Want als het zo doorgaat wordt het straks normaal dat je kind één à twee keer per maand thuis zit vanwege het lerarentekort."

Opdelen of naar huis sturen 

Kerkhofs schetst de dagelijkse praktijk in het basisonderwijs: "Als er een zieke leerkracht is, word ik om 6.45 uur wakker gebeld. Daar tob ik echt mee: 'Hoe krijg ik dit weer voor elkaar?' Je doet een aanvraag bij de vervangingspool. Anderhalf jaar geleden had je dan een vervanger, maar ze zijn nu op! Om 8 uur hoor ik wat het is geworden. Groen licht of niet. Zo niet, dan begint het gesleur: ga je een klas opdelen of moet je ze naar huis sturen?" 

Quote

Het is zo belabberd, dit wil je gewoon niet.

Paul Kerkhofs

De huidige situatie is ongekend

Het team heeft nu een protocol afgesproken. Als er geen vervanger is, worden de kinderen 's ochtends verdeeld onder andere klassen en 's middags worden ze naar huis gestuurd. In de ochtend krijgen de ouders een mail: uw kind heeft vanaf 12 uur vanmiddag vrij, we hebben geen vervanger. Kerkhofs: "Vanaf september is dat nu vier keer voorgekomen en deze week zijn weer twee klassen naar huis gestuurd." Hij werkt al 38 jaar in het onderwijs, maar de huidige situatie is ongekend. "Het is zo belabberd, dit wil je gewoon niet."

"Het klinkt heel makkelijk: de leerlingen verdelen over andere klassen," zegt Van Zundert, "Maar mensen weten niet hoe het in de praktijk gaat. Door het passend onderwijs zitten er kinderen in de klas die veel extra zorg en aandacht nodig hebben. Tien jaar geleden gingen ze naar het speciaal onderwijs, nu hebben ze een plek op een reguliere basisschool. Dat is ook geen probleem, maar je moet die extra aandacht wel kunnen geven. Op deze school is in sommige klassen ongeveer een derde een 'zorgleerling'. En in sommige groepen zelfs de helft. Adhd, autisme, dyslexie, moeite met concentratie. Er gebeurt steeds wat, van half 9 tot 3 uur sta je op scherp. Om 12 uur heb ik mijn eerste pauze. Vaak is het half één dat ik even zit en een boterham eet. Sommige collega's komen om vijf voor één de kantine in, eten snel, en om één uur staan ze weer voor de klas."

Quote

Wat de ouders zien, is die zes keer dat een klas naar huis wordt gestuurd.

Paul Kerkhofs

'Geen passend maar oppassend onderwijs'

Vorige week kreeg hij, doordat er geen vervanging was, vier kinderen uit groep 8 erbij. Van Zundert: "Die moet je aan het werk houden. Ik heb geen tijd om hen ook nog onderwijs te geven. Het is niet langer 'passend onderwijs' wat we geven, maar 'oppassend onderwijs'."

Kunst- en vliegwerk

Volledig scherm
Leerkrachten van kbs Sinte Maerte in Breda ervaren dagelijks de gevolgen van het lerarentekort op de werkvloer. © Klaske Delhij

Wat de ouders zien, is die zes keer dat een klas naar huis wordt gestuurd, zegt Kerkhofs. "Maar ze zien niet wat voor kunst- en vliegwerk we uithalen om te voorkomen dát dat gebeurt. Ik moet voor mijn mensen zorgen én er voor zorgen dat de kinderen goed onderwijs krijgen. Dat lukt zo niet." Soms staat er daardoor een teamcoördinator of een onbevoegde onderwijsassistent voor de klas. Parttime leerkrachten worden gebeld of ze een dagje extra kunnen komen. Kerkhofs: "Als een juf in de ene groep 8 ziek is en haar leerlingen worden naar huis gestuurd, dan kan je de volgende dag die groep niet nóg een keer naar huis sturen. Dus dan zet je een andere docent van groep 8 voor die groep en moeten haar leerlingen naar huis." 

Het is echt niet zo dat de leraren zich ineens en masse ziek melden, aldus Kerkhofs, de pool van vervangers is gewoon leeg. "Een leerkracht meldt zich hier alleen ziek als het echt niet anders kan. Maandag hadden we op 60 docenten maar één zieke, woensdag waren het er vier. En je ziet er meer snotteren en hoesten. Vaak zie je dat ze doorgaan en in de vakantie omvallen. Dit kan zo niet doorgaan, op een gegeven moment is het gewoon op."

Leerlingen naar huis
Op dinsdag 6 februari moesten 395 scholen allerlei toeren uithalen om een zieke leraar te vervangen, woensdag 151. Daardoor werden woensdag 646 kinderen naar huis gestuurd en zaten 395 leerlingen over andere klassen verdeeld.

(Cijfers lerarentekortisnu.nl. Deze registratie is gebaseerd op slechts 28% van alle basisscholen).

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda