Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Leonne Zeegers uit Breda heeft als eerste een ‘X’ in het paspoort

BREDA - Voor het eerst in Nederland krijgt iemand een paspoort zonder geslachtsaanduiding. Leonne Zeegers uit Breda heeft vanaf vrijdag een neutrale ‘X’ in haar paspoort. Die komt in plaats van de ‘V’ die tot nu toe haar geslacht aanduidt. Ze voelt zich namelijk als intersekse persoon man noch vrouw.

De rechtbank in Roermond besloot eerder dit jaar dat geslacht geen kwestie is van geslachtskenmerken maar van genderidentiteit. Daarom mag Zeegers zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd staan. Ze is daarmee de eerste Nederlander met een ‘X’ in haar paspoort.

Het kabinet gaat nu snel aan de slag met een wijziging van de wet. Het past in de tijdgeest, aldus staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken). Hij wijst erop dat in het regeerakkoord van de coalitie al stappen in die richting waren opgenomen, waaronder het beperken van onnodige geslachtsregistratie.

Persoonlijke overwinning

Belangenorganisaties van ‘LHBTI’ers’ - lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transseksuelen en intersekse personen - zijn verheugd. ,,Dit is een persoonlijke overwinning voor Leonne’', aldus NNID, TNN en COC. ,,En het is een wake-upcall voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen.’'

Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet strikt mannelijk of vrouwelijk zijn. De belangenorganisaties melden dat 4 procent van de Nederlanders zich niet thuis voelt in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.

In samenwerking met indebuurt Breda