Volledig scherm
Robotteam van Newmancollege in Breda levert knappe prestatie. © Newmancollege

Leerlingen van Newmancollege in Breda winnen award bij robotwedstrijd in Italië

BREDA - Leerlingen van het Newmancollege in Breda leverden afgelopen vrijdag en zaterdag een knappe prestatie tijden het First Tech Challenge Tournament op de NAVO-Luchtmachtbasis in het Italiaanse Aviano. Eén van de twee teams van de school werd bij deze roboticawedstrijd niet alleen tweede, maar ging ook met de Inspire Award naar huis.

Dat is volgens coach Stefan Verbaarschott, vader van één van de eenentwintig deelnemers, de belangrijkste prijs. ,,Bij First gaat het immers om andere jongeren te interesseren voor techniek, robots en programmeren. En dat hebben zij het beste gedaan, ook met hun pr- en sponsoractiviteiten."

Het FIRST Tech Challenge Tournament is een jaarlijks terugkerende wedstrijd, waarbij internationale teams van middelbare scholieren strijden met hun zelfontworpen en zelfgebouwde robots. Die moeten zowel met als zonder besturing verscheidene opdrachten uitvoeren. 

Trots

Het Newmancollege heeft deze activiteit inmiddels zeven jaar op de agenda van de buitenschoolse activiteiten, aldus docente en begeleidster Antoinette van Milaan, die vertelt dat de school erg trots is op de prestaties van de 14- tot 18-jarige leerlingen. ,,Ze hebben het helemaal zelf gedaan; wat ze voor elkaar hebben gekregen, is echt een groepsprestatie."

Haar school is volgens Van Milaan de enige in Breda die hieraan meedoet. In Aviano namen in totaal twintig teams uit Amerika en Europa het tegen elkaar op, waaronder vijf Nederlandse, met team 'Space' en team 'Gentle Bots' van het Newman. Deelname in Amerika vorig jaar was hun startbewijs in Italië. 

Jonge techneuten

Na twee intensieve dagen, met drie opdrachtonderdelen, was het team Space dat zich overall winnaar mocht noemen. Dit was meteen ook het deelnamebewijs voor het evenement in Amerika later dit jaar. Daarvoor krijgt het team dit keer de financiën niet rond. Wel zijn de jonge techneuten over enkele maanden present bij het FIRST Tech Dutch Open in Eindhoven. ,,Bedrijven die het leuk vinden om mee te doen aan dit project, zijn zeer welkom'', wil Verbaarschott nog graag kwijt.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda