Volledig scherm
Bestuursvoorzitter Tiny Pheninckx in de Tilburgse vestiging van De Rooi Pannen. © john schouten / pve

Leerlingen De Rooi Pannen hoeven geen studiekosten te betalen

pollBREDA / TILBURG - De 8.000 leerlingen van De Rooi Pannen in Tilburg, Breda en Eindhoven hoeven de studiekosten voor bijvoorbeeld boeken, tablet, ouderbijdrage, excursies en studiereizen niet meer te betalen. De scholengemeenschap voor mbo en vmbo betaalt de studiekosten voortaan uit eigen zak. 

Een leerling van De Rooi Pannen was tot dusver gemiddeld zo'n 300 euro kwijt aan deze onderwijskosten. Maar donderdag maakt de school bekend ze niet meer in rekening te brengen. 

,,Het kost ons jaarlijks 2 tot 2,5 miljoen", zegt bestuursvoorzitter Tiny Pheninckx, ,,maar dat is het ons waard. Als je kinderen echt de kansen wil geven die ze verdienen, en je bent er toe in staat, moet je het doen. We willen niet dat potentiële leerlingen wegblijven vanwege de financiële thuissituatie. Of dat een leerling van onze horeca-opleiding niet kan deelnemen aan een belangrijke reis langs wijnhuizen."

Financieel kerngezond

De Rooi Pannen kan de stap zetten omdat de scholengemeenschap zelf financieel kerngezond is. Pheninckx: ,,We hebben het geld niet op de plank liggen, maar betalen dit uit de exploitatie. Onze vaste lasten zijn en blijven laag: alle panden zijn afbetaald, de personeelsopbouw (850 mensen) is evenwichtig en daardoor goed te bekostigen. We zijn als het ware een huishouden zonder hypotheek."

Quote

Armoede zit echt niet alleen bij mensen onder de officiële armoede­grens.

Bestuursvoorzitter Tiny Pheninckx:

Dit jaar stuurt De Rooi Pannen alleen voor de aankoop van schoolboeken nog een factuur. Het was niet op tijd te regelen die nu al onder de vrijstelling te laten vallen. Voor twee zaken moeten leerlingen na dit schooljaar wel blijven betalen: werkkleding die eigendom wordt en het wettelijk verplichte lesgeld dat naar het ministerie van Onderwijs gaat.

De bestuursvoorzitter weet niet of De Rooi Pannen (dat 50 jaar bestaat) uniek is in het wegstrepen van de studiekosten. Een woordvoerster van het ministerie kan dat evenmin zeggen. Minister Jet Bussemaker moedigde mbo-scholen onlangs wel aan maatwerk te leveren voor leerlingen uit minima-gezinnen.

Pheninckx is zelf in Tilburg voorzitter van de stichting Leergeld. Die springt bij in gezinssituaties waarin de kosten van onderwijs of bijvoorbeeld sport een probleem zijn. ,,Het probleem is groter dan je denkt. Armoede zit echt niet alleen bij mensen onder de officiële armoedegrens." 

poll

Het initiatief van De Rooi Pannen om schoolkosten te betalen, verdient navolging

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
1289 stemmen
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Ook zonder de huurlingen van Manchester City moet NAC zich kunnen handhaven in de eredivisie

Ook zonder de huurlingen van Manchester City moet NAC zich kunnen handhaven in de eredivisie

  • Ja (59%)
  • Nee (41%)
1571 stemmen