Frikandellen scoren bij The Old Dutch Corner in Bangkok. Zomerserie De Frikandel.
Volledig scherm
Frikandellen scoren bij The Old Dutch Corner in Bangkok. Zomerserie De Frikandel. © particulier

'Leal Dutch flikadels' in Bangkok

Waar blijven die frikandellen? Voor veel Nederlanders lijkt het een eerste levensbehoefte. Vraag het maar aan de vakantiemeutes op Schiphol. Zodra ze daar landen, snakken ze naar zo'n gebakken leuning. Als er al geen familieleden mee klaarstaan in de aankomsthal.

Sunny Beach

Zo krijg je Hollandse frikandel geserveerd in Bangkok. Zomerserie De Frikandel.
Volledig scherm
Zo krijg je Hollandse frikandel geserveerd in Bangkok. Zomerserie De Frikandel. © privébezit

En hoeveel landgenoten zijn er niet die in zonnige vakantieoorden als Allicante, Chersonissos of Sunny Beach de gefrituurde kost verdienen als Piet Friet, Kees Kroket of Fredje Frikandel omdat talloze landgenoten het kennelijk geen acht dagen zonder vaderlandse vette hap kunnen stellen?

Fricandelles, Bratrollen, rissoles, fricandelas, tavuk sosis, Dutch frikandel, chicken sausages... Je treft ze werkelijk wereldwijd. 

Toch wel een beetje tot onze verbazing, kun je ook in Thailand voor een vlezig delletje terecht. De snack, bedoelen wij... Om precies te zijn in Bangkok, aan het einde van Soi Cowboy, in de rosse buurt waar je over de toeristen struikelt. Om nóg preciezer te zijn, bij The Old Dutch Corner.

Happy Hour

Daar kun je tot 's nachts een uur op de houten veranda genieten van de even pittige als prettige Thaise keuken óf een fijn frikandelletje mayo. Die kost 130 baht, ongeveer hetzelfde als een goed glas bier. En bij The Old Dutch Corner is het als je daarom bedelt écht de hele dag Happy Heineken Hour. Laat maar doorkomen dus.

Serveerster Sumalee verzekert ons desgevraagd in gebrekkig Engels dat het 'leal Dutch flikadels' zijn die zij haar Nederlandse gasten voorzet, maar kan het merk niet noemen. Wij vermoeden Tilburgs fabrikaat.

Op het bordje twee degelijke dellen, een paar blaadjes sla, wat schijfjes Aziatische komkommer en een plakje tomaat. O ja, de mayo komt eraan. Wij durven niet naar dat merk te informeren. Da's flauw. Straks is het nog Remia Frietsaus...

Quote

Piet Friet, Kees Kroket en Fred Frikandel
verdienen in zonnige oorden de kost
aan onze trek in Hollandse snacks

Reacties: john.bas@bndestem.nl

In samenwerking met indebuurt Breda