Volledig scherm

Laten we in Breda lekker het Burgos van Brabant blijven

COLUMNBreda is genomineerd voor de titel ‘European Capital of Smart Tourism 2020’, bleek deze week. Laten we blij zijn met de nominatie en verder vooral hopen dat we die prijs niét winnen. 

Ik ben een paar weken op vakantie geweest in het noordwesten van Spanje, waar je heerlijke steden vindt, zoals León, Oviedo, Santander en Burgos. Gezellige, historische plaatsen met gemiddeld zo’n 180.000 inwoners. Alsof je Breda 1500 kilometer naar het zuiden verplaatst, zeg maar. 

Wat er mede zo aangenaam is aan die omgeving, is dat je het idee hebt dat er zo weinig toeristen zijn. Een Duits of Nederlands kenteken zie je amper als je over de snelweg rijdt. Op de terrassen valt het op als mensen een ander taal praten dan Spaans. En een menukaart in meerdere talen is een zeldzaamheid (waarbij het in León wel handig is om te weten dat als je de lokale specialiteit ‘botillo’ bestelt, je een varkensmaag krijgt die gevuld is met gemarineerd vlees). 

Dat er weinig toeristen zijn, is overigens schijn. De hotels zitten er in de zomer niet voor niks goed vol... met Spanjaarden. Half Madrid ontvlucht dan het snikhete binnenland en zoekt verkoeling in het noorden. Maar dat merk je pas bij een bezienswaardigheid, waar de Spanjaarden net zo hard met selfiesticks in de weer zijn als de spaarzame Noord-Europese toeristen. 

Als ik in Breda op terras zit of door de stad loop, waan ik me evenmin tussen de toeristen, terwijl hier toch best veel dagjes- en weekendmensen landen. Maar die komen vooral uit andere streken van Nederland en pas als je Fries of Limburgs hoort, heb je door dat ze waarschijnlijk hier niet wonen.   

Ondertussen heb ik op vakantie de succesroman Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer gelezen waarin het schrikbeeld van het massatoerisme van Venetië tot Giethoorn wordt beschreven. Dus het laatste waar ik op zit te wachten is een Europese prijs die Breda onder de aandacht brengt van Italianen en Duitsers (of erger: Chinezen en Amerikanen). 

Citymarketing is prima maar laten we de abri-campagnes beperken tot Etten-Leur, Emmen en Eindhoven en zo  lekker het Burgos van Brabant blijven. 

Quote

Gezellige, histori­sche plaatsen met gemiddeld zo’n 180.000 inwoners. Alsof je Breda 1500 kilometer naar het zuiden verplaatst, zeg maar.

Paul Verlinden

In samenwerking met indebuurt Breda