Volledig scherm
In aanwezigheid van de leden van de Dorpsraad Achtmaal, initiatiefnemers en bewoners slaat wethouder Patrick Kok (rechts) bij Hulsdonkstraat 13A in Klein-Zundert een reflecterend huisnummer de grond in © Gemeente Zundert

Langzaamrijders sparen in Klein-Zundert reflecterende huisnummers bij elkaar

KLEIN-ZUNDERT Met een flinke mokerslag sloeg wethouder Patrick Kok maandag in de Hulsdonkstraat in Klein-Zundert een eerste reflecterend huisnummer de grond in. Er volgen er meer. Allemaal betaald met de opbrengst van de ‘snelheidsmeterspaarpot’.

Die snelheidsmeterspaarpot stond tussen 17 oktober en 7 november ter hoogte van huisnummer 13A. Het is een apparaat dat de provincie laat rouleren langs gemeenten in Brabant om automobilisten te stimuleren zich aan de maximum snelheid te houden.

Virtuele spaarpot

Goed rijgedrag levert namelijk geld op. In de Hulsdonkstraat tussen Achtmaal en Klein-Zundert mag hooguit zestig kilometer per uur worden gereden. Wie met die snelheid, of langzamer, de spaarpot passeerde, zag een opgestoken duim. Voor elke duim stortte de gemeente Zundert tussen de vijf en tien cent in een virtuele spaarpot.

Vooraf was aangegeven dat het doel was om op die manier duizend euro bij elkaar te sparen. ,,Dat streefbedrag werd twee dagen voor de snelheidsmeter verdween, gehaald”, zegt een woordvoerder van de gemeente Zundert.

Reflectienummers

De Dorpsraad Achtmaal was voor aanvang van de actie gevraagd een doel te noemen waaraan het geld kon worden besteed. Die koos voor reflecterende huisnummers in de Hulsdonkstraat. Dit om de veiligheid te vergoten en om beter zichtbaar te zijn voor hulpdiensten.

Het gespaarde budget was toereikend voor 34 van die speciale huisnummers. Alle 24 adressen van de Hulsdonkstraat krijgen er één. Bij de jaarvergadering van de dorpsraad zijn nog eens tien nummers verloot.

In samenwerking met indebuurt Breda