Langste koffietafel
Volledig scherm
Langste koffietafel © Freek de Swart

Langste koffietafel ter wereld in de IJpelaar

hartje bredaDe langste koffietafel ter wereld, wie wil daar nu niet bij aanschuiven? Stichting Met Je Hart hield zondag in samenwerking met studenten van het NHTV dit koffiekransje der koffiekransjes in de IJpelaar voor kwetsbare ouderen.

De situatie bij de ingang van woonzorgcentrum Thebe lijkt nog het meest op een reclame voor Italiaanse olijfolie. Aan lange tafels onder de bomen genieten mensen van koffie en thee met gebak. 

Langste koffietafel
Volledig scherm
Langste koffietafel © Freek de Swart

Ook de plaatselijke supermarkt zet zijn beste beentje voor en laat fruit uitdelen door vakkenvullers. Desiree van Warmerdam loopt ondertussen eveneens langzaam langs de tafels en zorgt met haar accordeon voor de muzikale omlijsting.

Of de middag daadwerkelijk in het Guinness Book of Records komt durft NHTV-student Amy Dooms niet te zeggen. “Ik heb het eerlijk gezegd niet opgezocht, het gaat ook meer om het idee.” 

Dooms legt uit dat ze geprobeerd hebben om niet alleen ouderen uit te nodigen, maar allerlei verschillende soorten mensen. Marieke Eising van Met Je Hart legt uit dat vooral voor kwetsbare ouderen zulke contacten belangrijk zijn. “Het gaat hierbij om ouderen zonder kinderen of kleinkinderen, maar die nog wel wonen achter een eigen voordeur.”

Halverwege de middag ontstaat er wat commotie wanneer de rijdende koffiekraam door haar as zakt. Al snel rollen de grappen over een te sterke bak over de tafel. Een krik en een paar ondersteunende blokken hout bieden gelukkig uitkomst. 

Koffie of geen koffie, de bejaarde Riet Wiltsschut geniet samen met haar vriendin sowieso van de dag. “Je voelt je hier vredig onder elkaar. Op tv wordt je doodgegooid met ellende daar word ik kriebelig van, dit is fijn.”

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

In samenwerking met indebuurt Breda