Volledig scherm
Het natuurgebied de Vierde Bergboezem ten noorden van de Haagse Beemden. foto Palko Peeters

Landbouwers Haagse Beemden en Asterd eisen schadevergoeding vanwege waterbergingsgebied

BREDA - Vijf Bredase landbouwers met gronden boven de Haagse Beemden en de Asterd eisen voor de Raad van State planschadevergoedingen van enkele duizenden euro's van de gemeente Breda.

Ze voelen zich flink benadeeld omdat de gemeente een gebied van 280 hectare ten noorden van de stad heeft aangewezen als waterbergingsgebied.

De landbouwgronden liggen in deze zogeheten Vierde Bergboezem. Met dit opvanggebied houden Bredanaars droge voeten.

Wateroverlast

De gemeente verwacht dat de gronden eens in de tien tot twintig jaar onder water komen te staan in tijden van wateroverlast in de stad. Vier van de vijf agrariërs hebben hun grond overigens al verkocht aan het waterschap, provincie en het Bureau Beheer Landbouwgronden.

Daarbij zouden ze nadeel hebben geleden. Ze hebben hun schade laten taxeren op bedragen tussen de 5500 euro en 17.000 euro.

De gemeente stelt dat de grond niet in waarde is gedaald door de aanwijzing tot Vierde Boezem.

Het was altijd al drassig gebied met kans op overstromingen, zei een woordvoerster. Het is het beekdal van de Mark, aldus de gemeente. Verder kochten de meeste eigenaren hun grond na 2000.

Toekomst

Op dat moment was volgens de gemeente al duidelijk dat het gebied in de toekomst aangewezen zou worden voor waterberging. Maar de landbouwers bestrijden dat.

Uitspraak van de Raad van State volgt.

In samenwerking met indebuurt Breda