Volledig scherm
Bewoners van Overa bij Breda zijn massaal naar het provinciehuis in Den Bosch gereisd om te protesteren tegen de komst van drie windmolens in hun buurtschap. © BN DeStem

Laatste wanhoopsoffensief van Overa tegen windmolens A16

BREDA - In een laatste wanhoopspoging hebben bewoners van Overa in het buitengebied van Breda geprobeerd om te voorkomen dat er drie windmolens in hun buurtschap aande rand van het Mastbos worden gebouwd.

In soms emotionele betogen vroegen de actievoerders aan de Brabantse volksvertegenwoordiging om de drie turbines uit het project te halen, zodat er overleg met de bewoners kan plaatsvinden. Als de plannen doorgaan verrijzen er 28 turbines langs de A16 tussen de Belgische grens en het Hollands Diep. De bewoners van Overa zeggen dat ze overvallen zijn door de locatie van de molens in hun buurt, ‘recht voor de deur van het Mastbos’.

Volledig scherm
Actie tegen windmolens door bewoners van Overa in Breda, eerder deze week. © BN DeStem

Vanmiddag nemen Provinciale Staten een besluit over het project. Tijdens een ‘inspraakmoment’ lieten diverse actievoerders weten teleurgesteld te zijn in de planvorming. ,,We zijn niet degelijk ingelicht of voorgelicht’’, zei een van hen. De eigenaar van café-restaurant Huis Den Deyl zei dat de windmolens hem in een klap een schadepost van 2 miljoen eruo oplevert. Een van zijn buren voorspelde dat de provincie een schadeclaim van miljoenen euro’s kan verwachten als het project door gaat.

Sommige Bredanaars zeiden ‘witheet van woede’ te zijn. Maar ze waren ook te porren voor een compromis: ,,Plaats die windmolens apart en ga met ons in overleg. Dan zijn we tevreden.’’

In samenwerking met indebuurt Breda