Laatste rondje Klokkenberg: oude lichthal is straks een woonserre

videoBREDA - Nog één rondje door De Klokkenberg, voordat het vroegere sanatorium aan de Galderseweg in Breda, waar ooit de tbc-patiënten herstelden van een lang ziekbed, verandert in wooncomplex. Voordat de honderd meter lange lichthal die volstond met bedden verandert in woonserres met uitzicht op het Markdal. 

Straks wonen er mensen in wat ooit de washal was, de ligzaal en wachtkamer. Ruimtes van wel vier meter hoog. De eerste verkoopronde van een dertigtal te bouwen panden in De Klokkenberg is een succes, meldt de Bredase ontwikkelaar Richard Schul

De verbouwing van het enorme complex naar 180 woningen en appartementen komt nu in een stroomversnelling. Sterker, de eerste werklui zijn al begonnen met het strippen van de plafonds en oude leidingen in de lange gangen en grote ruimtes, zorgvuldig, met behoud van de waardevolle elementen. 

Tevreden

Volledig scherm
De Klokkenberg in volle glorie, aan rivier de Mark, in het Markdal. © ron magielse / pix4profs

,,Ik ben hier ontzettend tevreden mee'', zegt Schul over het begin van de verkoop. De vijftien statige panden die verrijzen in de vrouwenvleugel (prijs vanaf 865.000 euro) zijn verkocht (drie onder optie). Veertien panden in het zusterhuis (van 365.000 euro tot 575.000 euro) waren helemaal snel weg: ,,Het aantal gegadigden voor deze huizen is zelfs drie keer overschreden.'' 

Begin volgend jaar zal ook het 'economiegebouw', met de vroegere keukens en eetzalen, in de verkoop gaan met twintig woningen. Daarna de herenvleugel met vijftien herenpanden die per stuk rond de miljoen euro gaan kosten. ,,De afgelopen weken waren best spannend'', zegt Schul. 

Gedroomde woonplek

Dan mogen de verkoopbrochures glimmen als glossy's en de open dag meer dan duizend kijkers hebben getrokken, De Klokkenberg moet zich nog wel bewijzen als gedroomde woonplek. En dat is meer dan gelukt, zegt de ontwikkelaar, bekend ook van Buitenplaats Marckhoek en Wagemakerspark.

Dorpje

Waar andere ontwikkelaars zich stukbeten op het grootste naoorlogse Rijksmonument van het land (1953), ziet de ontwikkelaar zijn project van de grond komen: een dorpje met zo'n 600 bewoners in het beschermde Markdal, aan de flank van het Mastbos. 'Wonen op je eigen landgoed', heet het.

Vanaf eind 2018. In de komende vijf jaar zal er tussen de 80 en 100 miljoen euro worden geïnvesteerd in de omvorming van het complex met de twee herkenbare torentjes. Schul betaalde er 5,5 miljoen euro voor, het Nationaal Restauratiefonds neemt de helft van de hypotheek op zich.

Er is wel haast geboden: restauratie van een monument levert volgens Schul fors fiscaal voordeel op voor de kopers, die overigens vrijwel allemaal uit Breda komen. Beoogd hoofdaannemer is bouwbedrijf Aan de Stegge uit Roosendaal, waarmee Schul recent 21 panden bouwde in Princenhage (De Dreef).

Volledig scherm
Voormalig sanatorium annex medisch centrum De Klokkenberg aan de Galderseweg in Breda wordt ontwikkeld tot wooncomplex. Op de foto zicht vanuit één van de karakteristieke torens. © ron magielse / pix4profs

Van sanatorium, hartkliniek tot woonplek
De Klokkenberg (architecten C. de Bever en C. van Moorsel en landschapsarchitect J. Bijhouwer) is gebouwd in 1953 als sanatorium, waarna het zich in 1969 ontwikkelde tot algemeen ziekenhuis met specialisaties: hartkliniek, long- en astmakliniek, afdelingen voor allergologie, immunologie, kinder- en jeugdpsychiatrie en behandeling van epilepsie. Na onmin tussen de specialisten sloot de thoraxkliniek in 1997 de deuren en werd het medisch centrum ondergebracht bij het Ignatiusziekenhuis aan de Molengracht, later het Amphia Ziekenhuis. In 2001 gingen de overige afdelingen dicht. In 2006 kwam het Rijksmonument voor 7,65 miljoen euro in handen van zorggroep Vitalis (later Wooninc.) uit Eindhoven die het 43 hectare grote landgoed wilde ontwikkelen tot zorgdorp voor 600 tot 700 ouderen. Met de crisis en bezwaarprocedures tegen nieuwbouw aan de Galderseweg liep het project stuk. In 2015 zette Vitalis De Klokkenberg in de etalage en stapte ontwikkelaar Richard Schul in.

Volledig scherm
Het strippen van verlaagde plafonds en oude leidingen is begonnen. © ron magielse / pix4profs
Volledig scherm
De vrouwenvleugel die verbouwd wordt met vijftien herenpanden erin, op de achtergrond de mannenvleugel waar twintig herenpanden in komen, allen met woonserre. © Palko Peeters
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ziekenhuispersoneel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’
    PREMIUM

    Ziekenhuis­per­so­neel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’

    BERGEN OP ZOOM/BREDA - De kans is groot dat zorgpersoneel van Bravis ziekenhuis en Amphia in Breda meedoet met de aangekondigde landelijke ziekenhuisactie op 20 november. Arjan van de Broek van het actiecomité in Amphia zegt dat de actiebereidheid alleen maar groeit omdat er geen beweging zit in het, volgens hem, zeer povere cao-aanbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ook Wessel van Meer, trekker van de acties in Bravis, gaat ervan uit dat het Roosendaals/Bergse ziekenhuis weer aanhaakt.

In samenwerking met indebuurt Breda