Volledig scherm
De Vuelta-route loopt in Breda onder meer door de Grote Kerk. © Tom Hayes

La Vuelta Holanda... Die naam zou niet moeten mogen

DEN BOSCH/BREDA - Ondanks het stikstofgeweld dat Provinciale Staten vrijdag heeft getroffen, heeft de Brabantse volksvertegenwoordiging toch nog tijd gevonden om een besluit te nemen over een andere dwingende kwestie: La Vuelta Holanda. 

Quote

Als Brabant maken we deel uit van Nederland en niet van Holland

Provinciale Staten Brabant

De naamgeving van die Spaanse wielerwedstrijd is de fracties namelijk compleet in het verkeerde keelgat geschoten. Het idee dat er heel de tijd sprake is van ‘Holanda’ doet namelijk geen recht aan Brabant. Alsof Holanda heel Nederland is, in plaats van een in twee delen geknipte provincie. ,,We moeten maar eens beginnen met het consequente en correcte gebruik van onze landsnaam: Nederland’’, stond in een motie die in stemming werd gebracht.

De pijn zit dan ook diep: ,,Als Brabant maken we deel uit van Nederland en niet van Holland. Een groot deel van onze Brabantse historie delen we juist met vijf landsdelen bij onze zuiderburen, waar wielrennen ook diep is geworteld in de cultuur.’’

Kortom: of Gedeputeerde Staten er in Den Haag voortaan maar op aan wil dringen dat promotie voor Nederland ook gebeurt met de term ‘Nederland’ en niet ‘Holland’. In de hoop dat zo de correcte naam van Nederland een keer gangbaar wordt in landen als Spanje. De motie is Statenbreed aangenomen.

Niet bij benadering in de buurt

Onvoldoende steun was er voor een voorstel om, vanwege de kosten, niet deel te nemen aan de Stichting La Vuelta Holanda. Overigens komen de wielrenners volgend jaar zelfs niet bij benadering in de buurt van Noord- of Zuid-Holland. Ze komen alleen in Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant langs.

In samenwerking met indebuurt Breda