Volledig scherm
Drukte op de Kunstijsbaan Breda. © Johan Wouters

Kwaliteit ijsbaan Breda holt achteruit, schaatsclubs luiden noodklok

BREDA - De kunstijsbaan aan de Terheijdenseweg in Breda begint zo aftands te worden dat de irritatie bij de gebruikers alleen nog maar groeit. Er is een gebrek aan voldoende kleedruimtes, de shorttrackkussens voldoen niet meer aan de veiligheidseisen en de zwarte loopmatten in de hal zijn aan vervanging toe.

Dat schrijft Teun Schipbouwer namens dertien schaatsclubs aan burgemeester en wethouders van Breda. De kunstijsbaan die in 2001 is geopend voldoet eigenlijk niet meer aan de eisen van deze tijd. Dat komt onder meer omdat de baan in eerste instantie vooral is gebruikt door langebaan- en marathonschaatsers. De afgelopen jaren doken er ook steeds meer shorttrackers en ijshockeyverenigingen op, met als gevolg dat er steeds meer vraag is naar kleedruimtes. Vergelijkbare ijsbanen in Nederland beschikken vaak over twee keer zo veel ruimte, zegt Schipbouwer. Hij ziet dat steeds meer schaatsers zich aan deze situatie ergeren: ,,En gezien de groeiambitie van ijshockey in Breda zullen de problemen alleen maar toenemen.’’

Quote

Bredase shorttrack­ver­e­ni­gin­gen zijn toonaange­vend, maar de facilitei­ten blijven ver achter.

Teun Schipbouwer, Woordvoerder dertien schaatsclubs

Iets vergelijkbaars doet zich voor bij de shorttrackers. Dat is een sport die in de afgelopen jaren enorm populair is geworden. ,,In Zuid-Nederland zijn de Bredase shorttrackverenigingen toonaangevend, maar de faciliteiten blijven ver achter’’, schrijft Schipbouwer. Hij wijst er op dat er 83 kussen zijn om de shorttrackers veilig de baan op te sturen. Maar Breda heeft er slechts 35 die aan de veiligheidseisen voldoen. Gevolg: de betere shorttracker wijkt uit naar andere complexen en het voortbestaan van het shorttrack wordt bedreigd.

Volledig scherm
De jongensschaatsploeg van het Dongemond College uit Made in actie op de kunstijsbaan Breda. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

En dan zijn er ook nog de vloermatten. Die zijn na zeventien jaar versleten en vies en dringend aan vervanging toe, melden de clubs: ,,Door de vele scheurtjes zijn ze ook niet schoon te maken, met als gevolg dat straatvuil op het ijs komt en schaatsen worden beschadigd. Ook wordt door deze vervuiling de ijskwaliteit aangetast en kunnen onveilige situaties ontstaan.’’

Alles bij elkaar opgeteld wordt de ijsbaan van Breda minder aantrekkelijk voor schaatsers van alle disciplines, waarschuwt Schipbouwer. Dat gaat geheid leiden tot dalende bezoekersaantallen. Erger nog, als de baan niet meer voldoet aan de meest elementaire veiligheidsvereisten en er niets wordt gedaan aan het grote tekort aan kleedkamers, dan is het complex aan de Terheijdenseweg ook minder aantrekkelijk voor de sportbonden. Die zullen minder de behoefte voelen om in Breda hun nationale en internationale kampioenschappen te organiseren.

Daarom pleiten Schipbouwer en de clubs in ieder geval voor een ‘tussenvoorziening’ die de ergste nood lenigt. Daaraan moet ‘absoluut prioriteit’ worden gegeven, vinden de schaatsverenigingen.

Quote

De uitgestel­de vervan­gings­in­ves­te­rin­gen zijn aanzien­lijk.

Teun Schipbouwer, Woordvoerder dertien schaatsclubs

Ze zijn er zich overigens van bewust dat ‘we best veel vragen van de gemeente Breda’. ,,De uitgestelde vervangingsinvesteringen zijn aanzienlijk’’, laten de verenigingen weten. Daarom werken ze zelf ook aan een plan dat kan bijdragen aan het weer aantrekkelijker maken van de ijsbaan. Ze willen hun voorstellen daarom op korte termijn bespreken met college en gemeenteraad.

In samenwerking met indebuurt Breda