Volledig scherm
Studenten van st. joost hebben leegstaande ruimte naast het station beletterd. project is geopend door wethouder de bie. © Pix4Profs-Ron Magielse

Kunstproject station Breda: tekst moet reacties uitlokken van studenten St. Joost

BREDA - Een tekst in twee delen, die reacties tussen lezers moet uitlokken. Dat is de inhoud van een tijdelijke expositie in een leegstaand pand op de hoek van het NS-station, die vrijdagmiddag is geopend. De installatie is verzonnen en gemaakt door vijftien studenten van kunstacademie AKV St. Joost. 

Wethouder Marianne de Bie (Cultuur) opende de expositie door de lampen aan te steken die de twee tekstborden verlichten. Hoewel de ruimte, aan de centrumkant tegenover het bankgebouw, niet toegankelijk is, ziet De Bie het wel degelijk als kunst in de openbare ruimte. "En dat mag er altijd meer zijn", zei ze in haar openingspraatje. “Een installatie als deze zet je toch even op het verkeerde been. Morgen loop je er weer langs en heeft het weer een ander effect. Mensen praten hier over, en dat is een goed effect.” 

Permanent museum?

De ruimte waarin de tekst staat, is eigendom van de Nederlandse Spoorwegen. Al sinds de oplevering van het stationscomplex staat het leeg. Dit is de tweede tijdelijke expositie die er te zien is, na 'Mantel der Liefde' van de Bredase fotografe Ilse Wolf. De Bie: "Wij zien dit graag, dit soort invullingen. Zo'n kale ruimte is ook maar suf. Misschien moeten we hier toch maar een permanent museum van maken." Die laatste opmerking zal ze niet echt menen, maar ze is blij met de zichtbaarheid van het werk van de studenten. "Jullie zijn onderdeel van de stad, we maken graag gebruik van jullie 'jonge brains'." 

De installatie blijft minimaal zes, maximaal acht weken staan, weet docent Grafisch Ruimtelijk Ontwerp Laurens Kolks van St. Joost. "We zijn afgelopen maandag begonnen met brainstormen. De frames had ik al, maar de tekst en de verdere opzet van het project lag nog helemaal open. Alle studenten mochten voorstellen doen voor de tekst, uiteindelijk is die van Manon Keesmaat gekozen. Verder hebben we gewoon gekeken wat er het beste past in de ruimte." Kolks en de studenten hebben wel even gespeeld met het idee om mensen echt te kunnen laten reageren, bijvoorbeeld met een Twitteraccount, maar daar is toch van afgezien. Kolks: "Ten eerste omdat je tegenwoordig al op zo veel moet reageren, ten tweede omdat het lastig in te passen is in het schema van de studenten. Ze gaan nu verder met iets anders, het is niet de bedoeling dat ze hiermee bezig blijven."
Hoe de tekst luidt en hoe de installatie er uitziet? Gaat het zien.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
8674 stemmen