Volledig scherm
Kunstgrasrollen liggen hoog opgestapeld op het terrein bij Tuf Recycling in Dongen. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Kunstgrasmatten in Rijsbergen verwijderd op last van gemeente

ZUNDERT-DONGEN - Kunstgrasmatten die in opdracht van kunstgrasverwerker Tuf Recycling uit Dongen lagen opgeslagen aan de Tiggeltsestraat in Rijsbergen, zijn op last van de gemeente Zundert verwijderd. De opslag van de matten was in strijd met het bestemmingsplan. Dat bleek na onderzoek van de gemeente. 

Tuf Recycling - de grootste kunstgrasverwerker van Nederland die al langer onder vuur ligt omdat het stelselmatig weigert te voldoen aan de regels - liet de van sportvelden afkomstige matten vervoeren naar grondverwerkingsbedrijf Huijbregts in Zundert. 

Die liet de matten lossen aan de Tiggeltsestraat, op het terrein van een agrarisch bedrijf dat niet meer in werking is. De gemeente Zundert sommeerde de firma Huijbregts eerder deze week om de matten daar uiterlijk 27 april te verwijderen.

Rubberkorrels

,,Huijbregts heeft ervoor gezorgd dat de matten aan de Tiggeltseweg zijn opgeslagen'', verklaart een gemeentewoordvoerder het feit dat Huijbregts en niet de eigenaar van de locatie aan de Tiggeltsestraat werd gesommeerd. 

,,Daarom hebben wij hun opgedragen de spullen te verwijderen. De eigenaar van de locatie aan de Tiggeltsestraat heeft een afschrift van die opdracht gekregen.'' 

Wil Huijbregts, eigenaar van het grondverwerkingsbedrijf, laat weten dat hij niet wist dat de matten niet mochten worden opgeslagen op het terrein aan de Tiggeltsestraat, dat van een van zijn medewerkers is. 

,,Tuf Recycling had geen plaats om de matten op het eigen terrein op te slaan. Ze liggen er sinds eind oktober en zouden er maar een maandje liggen, maar door dat gedoe over die rubberkorrels zijn ze er langer blijven liggen. Ik heb ze meteen laten verwijderen. Ze zijn nu weer naar Tuf Recycling gegaan, dat is de eigenaar. Er ligt nu niets meer.''

Tuf Recycling

Het Dongense bedrijf Tuf Recycling, dat 80 procent van de Nederlandse kunstgrassportvelden verwerkt, weigert stelselmatig zich aan de regels te houden van de omgevingsvergunning.  De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) stelde Tuf Recycling drie keer tevergeefs een ultimatum

Het laatste ultimatum liep op 12 april af. Bij controle op die datum bleek dat de recyclaar nog steeds niet de vereiste maatregelen had genomen om aan de vergunningsvoorwaarden te voldoen. 

De gemeente stuurde daarop een brief naar de gemeenteraad waarin staat dat de gemeente wil handhaven, maar eerst het advies van de OMWB af te wachten. Een OMWB-woordvoerder liet deze week weten dat dit advies uiterlijk 3 mei richting de gemeente gaat.

In samenwerking met indebuurt Breda