Volledig scherm
'Soms droom ik van Breda' schilderij van Katrien Caymax

Kunstenares droomt soms van Breda

BREDA - "Breda, ach Breda", zwijmelt de Vlaamse kunstenares Katrien Caymax. "Ik heb een warme verstandhouding met Breda. Ik kom er graag, voel me er op mijn gemak. De mensen zijn er charmant, vind ik."

De stad inspireerde Caymax. Ze maakte het werk 'Soms droom ik van Breda'. Een schilderij dat, met ander werk van de kunstenares, vanaf vanmiddag tot en met 27 december is te zien bij kunsthandel Marcel Jas in de Veemarktstraat.Op het schilderij een vrouw die zich dromerig, bijna beschermend, buigt over een soort viskom met Breda. Maar nee, een viskom is het niet. "Het is een glazen bol, iets waarmee je fantasie en droombeelden kunt oproepen." En Breda, dat is zo'n droom.In de lucht ballonnen, verwijzend naar de ballonfiësta? "Een beetje, maar ook: ik vind ballonnen fantastische dingen. Het vliegen, de vrijheid. Ik maak vaak iets met vliegen er in. Het staat voor reizen, iets van de wereld zien."Reizen naar Breda in dit geval. Caymax: " Ja, want Breda is echt een leuke stad. Ik exposeer er al jaren. Eerst bij de vader van Marcel, nu bij hem. Warme mensen die altijd aan mijn verjaardag denken. Dat tref je zelden bij galeriehouders." En dus denkt Caymax dat alle Bredanaars zo zijn. Nooit stelden ze haar teleur. Mooi, vindt ze de stad. Maar dat niet alleen. "Breda heeft alles van een grote stad, maar de warmte en de veiligheid van een kleine stad." Dat maakt dat Caymax soms droomt. Fantaseert over een leven in Breda.

  1. ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’
    PREMIUM

    ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’

    ROOSENDAAL - Hij had nog wat jaren gevangenisstraf uit moeten zitten, maar mocht naar huis. Om daar de laatste dagen van zijn leven door te brengen. Kobus Lorsé, alias Kobus de Zigeuner, stierf niet zoals velen voorspelden tussen de gevangenismuren maar thuis, op woonwagenkamp De Kievit in Rotterdam-Beverwaard. Oud-rechercheurs treuren er niet om. ,,Hij was een echte gangster: meedogenloos’’, zeggen ze. ,,Hij was geen lieverdje’’, reageert Kobus’ oudste zoon Bertus. ,,Maar voor zijn kinderen en kleinkinderen was hij een goede man.’’

In samenwerking met indebuurt Breda