Mieke van Zundert voor schilderijen die ze maakte over en van haar dorp Zundert.
Volledig scherm
Mieke van Zundert voor schilderijen die ze maakte over en van haar dorp Zundert. © Pix4Profs / Johan Wouters

‘Kunstbonnen’ moeten inkomen Mieke van Zundert door de coronacrisis heenslepen

ZUNDERT - Om tijdens de coronacrisis toch nog wat inkomsten te hebben, introduceert de Zundertse beeldend kunstenaar Mieke van Zundert speciale 'kunstbonnen'. 

Eigenlijk, zo vertelt Mieke van Zundert: ,,Ging het de laatste tijd best lekker.” De Zundertse kunstenares had haar eigen werk, haar cursussen en zag een agenda die vol stond met boekingen om in het voorjaar en de zomer live te komen schilderen bij (culturele) evenementen en feesten als bruiloften. 

Lege agenda

Maar toen kwam het coronavirus. De cursussen kwamen stil te liggen, de evenementen werden geannuleerd en de afspraken met Van Zundert afgezegd of met een jaar verplaatst. ,,En zo had ik opeens geen inkomsten meer.”

Een maand, misschien zelfs wat langer, is dat voor haar financieel te doen. ,,Maar het gaat om een hele lange periode.” Een termijn van maanden waarin er geen inkomsten, maar wel kosten zijn. ,,Ik huur bijvoorbeeld een werkruimte in de Molenstraat, heb verzekerings- en administratiekosten, rij in een bestelbus. En zo is er nog meer.”

Geen steun voor kunstenaars

Ze wijst erop dat voor ondernemers regelingen in het leven zijn geroepen als de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19): ,,Voor grotere culturele instellingen is een pot ondersteuningsgeld gekomen die onderling kan worden verdeeld. Maar voor individuele kunstenaars is er eigenlijk niks.”

Geïnspireerd op tegoedbonnen die horeca-ondernemers uitgaven, kwam Van Zundert op het idee om kunstbonnen uit te gaan geven. Waardebonnen van vijftig euro per stuk die tien jaar lang geldig zijn. 

Loterij 

Die bon: ,,Kan worden ingezet voor de huur van één van mijn schilderijen.” Speciaal daarvoor is ze nu een soort eigen kunstuitleen aan het opzetten. ,,Maar de bonnen kunnen ook worden ingezet als korting bij aanschaf van een werk, bij deelname aan een cursus of bij een opdracht om mij bijvoorbeeld een portretje te laten schilderen.”

Op termijn trekt de markt wel weer aan, denkt Van Zundert. De kunstbonnen zijn dan ook louter om de coronacrisis financieel te kunnen overbruggen. Om de bonnen aantrekkelijk te maken verloot ze onder de kopers een schilderij dat ze speciaal voor de actie maakte. Het hangt op dit moment in haar etalage te drogen. 

Om de aanschaf van kunstbonnen aantrekkelijk te maken, maakte Mieke van Zundert dit schilderij dat ze verloot onder de kopers.
Volledig scherm
Om de aanschaf van kunstbonnen aantrekkelijk te maken, maakte Mieke van Zundert dit schilderij dat ze verloot onder de kopers. © Mieke van Zundert
  1. Pool met mes staat toevallig tegenover beveiligster in opleiding bij tankstation (31) Breda: ‘Ik nam hem niet serieus’
    PREMIUM

    Pool met mes staat toevallig tegenover beveilig­ster in opleiding bij tankstati­on (31) Breda: ‘Ik nam hem niet serieus’

    BREDA - ,,This is a robbery!” De Pool die in het Engels naar de tankstationmedewerkster (31) riep al het geld uit de kassa te geven, werd niet heel erg serieus genomen dinsdagmiddag. ,,Ondanks dat hij met een groot mes zwaaide, verkocht ik hem gewoon ‘nee’”, vertelt de medewerkster die tijdens de overval alleen in het tankstation De Haan aan de Kruisweide in Breda stond.

In samenwerking met indebuurt Breda