Kroegtijgers en huiskatten ontmoeten elkaar in eerste kattencafé van Breda

videoBREDA - Op de Nieuwe Haagdijk is woensdag het allereerste kattencafé van de stad geopend. Bij Kattenhuiskamer Familie Snorhaar delen Bredase kroegtijgers de ruimte met de katten Stella, Masja, Luna en Juffrouw Pruim. Uit de openingsdag blijkt dat het twee soorten zijn die prima door een kattenluik kunnen.

Dat katten de baas zijn bij café Familie Snorhaar is al direct bij binnenkomst te zien. Rondom de tafels en stoelen staat een bos van kattenbomen en de grond ligt bezaaid met kattenspeelgoed. Ook worden bezoekers verzocht hun handen te reinigen bij binnenkomst en hangen er overal grote posters met huisregels. 

Zo moeten slapende katten met rust gelaten worden en vindt Masja een aai over de kop niet fijn. "We hebben samen met een kattendeskundige gekeken naar de samenstelling, of ze samen met andere katten of kinderen kunnen bijvoorbeeld. Zoals je ziet doen ze het goed", verklaart medewerker Vivian de Lange. 

Starende gasten

De vier katten reageren inderdaad erg relaxed op alle aandacht van de starende gasten in het volgeboekte café. Wel lijken ze een voorkeur te hebben voor tafels waar net eten is geserveerd. Ironisch genoeg vaak net het moment dat de gasten juist met rust gelaten willen worden.

Quote

Heel veel mensen nemen kitten omdat ze zo lief zijn, maar de kattenbak en kattenhaar overal vinden ze vaak minder

Cleo Wagenvoorde

Ook Cleo Wagenvoorde heeft net iets besteld. Als pleeggezin voor kitten weet ze als geen ander wat deze viervoetige vrijbuiters nodig hebben. Het kattencafé vindt ze vooral een goed initiatief omdat het mensen vrijblijvend in aanraking brengt met deze huisdieren. “Heel veel mensen nemen kitten omdat ze zo lief zijn, maar de kattenbak en kattenhaar overal vinden ze vaak minder." 

Kosten

Ook vergissen veel mensen zich volgens Wagenvoorde in de kosten die een huisdier met zich meebrengt. Deze inschattingsfout zorgt alleen al in Breda voor 800 gedumpte kitten in het asiel per jaar. Een tafeltje verderop zit Babs Strijbos. Zij blijkt hele andere redenen te hebben om de première van het kattencafé mee te maken. "Ik ben allergisch voor katten, maar heb net voor het eerst een allergiepil genomen, dus ik ben benieuwd." 

Ondanks haar lichamelijke overgevoeligheid voor katten is ze absoluut dol op deze beestjes. "Ze zijn schattig en hebben echt verschillende persoonlijkheden.”

Volledig scherm
Nicky (9) en Quinten (11) zijn dolblij dat hun tante Marjolein uit Etten-Leur ze mee heeft genomen naar Familie Snorhaar. Viervoeters op de foto (vlnr) Stella (bij Nicky), Juffrouw Pruim (Onder tafel) en Luna (rechts óp tafel). © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Poekiepoek

De katten worden overigens niet gedwongen om met de gasten te kroelen. Zo kunnen ze via een speciale kattentrap naar een loungeruimte waar mensen niet mogen komen. Andersom is de keuken dan weer verboden terrein voor de poekiepoeks. Een logische eis van de Voedsel en Warenautoriteit. 

Het café dat voor een groot gedeelte via crowdfunding tot stand kwam hoopt op korte termijn uit te breiden met nog twee kitten. Net als de andere katten zal ook dit duo naar een lang selectieproces worden gekozen. "Het worden in ieder geval geen marktplaatskittens", belooft De Lange.

  1. Leer kind op school om te gaan met emoties
    Geef uw mening

    Leer kind op school om te gaan met emoties

    Het leren omgaan met emoties zou een vast onderdeel moeten worden op scholen. De druk die veel opgroeiende kinderen vandaag de dag voelen, zorgt bij steeds meer van hen voor problemen. Een reden daarvoor is dat zij vaak niet weten om te gaan met de emoties die daarmee gepaard gaan. Dit kan leiden tot depressies en in het ergste geval (pogingen tot) zelfmoord. In 2017 pleegden bijna twee keer zoveel Nederlandse jongeren zelfmoord ten opzichte van het jaar daarvoor.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
8547 stemmen