Volledig scherm
PREMIUM
In het Stedelijk Museum Breda wordt de exposite Raketstart opgebouwd met werk van 37 beeldend kunstenaars die verbonden zijn met de stad Breda. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Kritische reacties op cultuurplan Breda: ‘Laat het geen kaasschaaf zijn’

BREDA - De cultuursector in Breda is behoorlijk kritisch over recente plannen om tien procent van het jaarbudget van 22 miljoen euro flexibel te maken. ‘Het is een verschuiving van middelen, waar er juist geld bij moet’, is één van de reacties. Anderen: ,,Er is sprake van een structurele onderwaardering voor cultuur’. Tot: ‘Dit is vrijblijvend’ en ‘Laat het geen kaasschaafmethode zijn’. 

De tien grote cultuurspelers in de ‘hoofdstructuur’, zoals het Chassé Theater, Stedelijk Museum Breda, de Nieuwe Veste en Mezz (95 procent van het budget) moeten ruim twee miljoen euro delen met 25 ‘kleine’ en kansrijke initiatieven. Het gaat om een forse verhoging van het ‘flexibele budget’. De cultuurvisie 2019-2024 rept over ‘herbezinning op taken en hernieuwde focus’, waarbij de ‘kleinere’ spelers meer bestaanszekerheid vragen. Wethouder Marianne de Bie (D66) gaat het gesprek aan met de sector en spreekt van een ‘spannend’ proces. 

  1. Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Bierconsumptie zit weer in de lift’
    PREMIUM
    interview + video

    Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Biercon­sump­tie zit weer in de lift’

    BREDA - Nicolas Bartholomeeusen werd geboren aan de Bredabaan in Maria-ter-Heide bij Brasschaat in België. Die weg voert in één lange rechte lijn door Wuustwezel en Zundert naar Breda. Bartholomeeusen zegt niet dat dat hij voorbestemd was om directeur te worden van Bierbrouwerij AB Inbev, met het hoofdkantoor in Breda. Maar hij beaamt dat het mooi toeval is. “Ik voel me hier goed thuis. We kwamen vroeger vaak in Breda en West-Brabant, dus ik ken de omgeving.”

In samenwerking met indebuurt Breda