Krappe meerderheid steunt begroting Baarle-Nassau

BAARLE-NASSAU - Met slechts een krappe meerderheid (7-5) heeft de gemeenteraad van Baarle-Nassau de programmabegroting 2019 goedgekeurd. De volledige oppositie stemde tegen.

Volledig scherm
Lidy van Beek (gemeenteraadslid Keerpunt’98) reageerde furieus op een uitspraak van VVD-raadslid Vermorken (Gilze en Rijen). © Keerpunt'98

Die nee-stemmen hebben alles te maken met de vorige week ontvangen memo van het ABG-bestuur, waaruit blijkt dat Baarle-Nassau (800.000 euro) en Alphen-Chaam (400.000 euro) in de eerste helft van 2018 te weinig hebben betaald voor de genoten ambtelijke ondersteuning, terwijl Gilze en Rijen veel te veel betaald heeft (1,2 miljoen).

VPB-raadslid Janneke van de Laak: “Er hangt te veel boven ons hoofd. Volgens wethouder Van Tilborg hebben die cijfers geen invloed op de begroting van 2019, maar volgens ons zijn we wel degelijk genoodzaakt om komend jaar al bij te sturen.”

CDA’er Thomas Adams, ook een tegenstemmer: “Aanvankelijk waren we best positief over deze begroting. Maar dat was vóór die ABG-memo.”

Tijdschrijven

Hans van Tilborg herhaalde tijdens deel 2 van de begrotingsraad dat hij er niet van overtuigd is dat aan de genoemde cijfers al definitieve conclusies verbonden kunnen worden. Hij wacht liever het verdere onderzoek naar met name het tijdschrijven af.

Ontwikkelingssamenwerking

Maandagavond, tijdens de gemeenteraad  Gilze en Rijen, kwam de ABG-kwestie ook ter sprake. VVD-fractievoorzitter David Vermorken stelde toen verbitterd: “Wij doen niet aan ontwikkelingssamenwerking.”

Quote

Het kan echt niet wat die VVD-fractie­voor­zit­ter in de raad Gilze en Rijen zegt

Lidy van Beek, gemeenteraadslid Keerpunt’98 (Baarle-Nassau)

Die opmerking schoot bij de Baarlese raadsleden in het verkeerde keelgat. Lidy van Beek (Keerpunt’98) reageerde furieus. “Het kan echt niet wat die VVD-fractievoorzitter zegt. We hebben als raadsleden een voorbeeldfunctie, laten we fatsoenlijk met elkaar omgaan en als raad Baarle-Nassau afstand doen van zo’n uitspraak.” Iedereen ging daarmee akkoord. 

In samenwerking met indebuurt Breda