Volledig scherm
De entree van het pand aan de Muizenberglaan waar de sociale werkvoorziening in zat en dat nu gekraakt is. © Palko Peeters

Krakers weigeren BSW-pand te verlaten en doen beroep op woonrecht

BREDA - Een groep van tien krakers die sinds een paar weken verblijft in het voormalige pand van de sociale werkvoorziening (BSW) aan de Muizenberglaan in de Haagse Beemden in Breda weigert het pand te verlaten.

De groep doet een beroep op het woonrecht, zo laat de gemeente weten op vragen van deze krant over de kraakactie. Een woordvoerder van de gemeente: ,,Direct toen de gemeente constateerde dat haar pand gekraakt was, is aangifte gedaan en zijn de krakers via een advocaat gesommeerd het pand te verlaten. Daaraan hebben ze geen gehoor gegeven, waarbij ze een beroep deden op het woonrecht. Het openbaar ministerie is verzocht om het pand te ontruimen. Het OM heeft de zaak in onderzoek.” 

Kleine kamer

Een kraker van Poolse afkomst laat in gebrekkig Nederlands weten dat er tien personen verblijven in het pand en dat hij werkt in de bouw. Het gaat om een groep die volgens hem al langer bij elkaar huist. Eerder verbleven ze in een pand in de Bleekstraat in de binnenstad. De man schermt ermee dat huren in Breda moeilijk is en al snel 500, 600 euro per maand kost. ,,En wat krijg je daarvoor, een kleine kamer.” Dat er bouwplannen zijn voor deze locatie ziet hij niet als bezwaarlijk. Er ligt een initiatief voor een gezondheidscentrum en een bouwplan voor tachtig woningen. 

Partytent

De kraker: ,,Maar dat kan nog twee, drie jaar duren. Moet het hier dan leeg blijven staan?” De VVD heeft B en W opgeroepen het gemeentepand direct te ontruimen. Een buurtbewoonster zegt aangifte te hebben gedaan tegen de kraakactie. Er staan auto's op het binnenterrein, een soort partytent en ze heeft twee tentjes binnen zien staan. ,,Een feest duurde tot elf uur in de ochtend, dan weet je het wel. Wij moeten toch ook netjes huur betalen. Komt bij, we wachten als buurt al zo lang op de nieuwbouw.”

Volledig scherm
Het pand aan de Muizenberglaan, gezien vanaf de Westerhagelaan. © Palko Peeters
  1. Lichtsloepenparade Breda: weer en sfeer optimaal

    Lichtsloe­pen­pa­ra­de Breda: weer en sfeer optimaal

    BREDA -Een bonte stoet vrolijk verlichte bootjes en boten trok zaterdagavond door de Bredase singels naar de Nieuwe Haven. Het is inmiddels een traditie op de derde zaterdag in september: de Lichtsloepenparade. De tientallen sloepen werden vanaf de kant bekeken en toegejuicht door honderden belangstellenden. Op de oevers van de singels en met name op de bruggen hadden de bemanningen een groot publiek. Het verzamelen in de Nieuwe Haven was een feestje voor zowel de mensen op het water en op de kant. Het weer werkte mee als bijna nooit tevoren en de sfeer onder de mensen deed de rest.

In samenwerking met indebuurt Breda