2010: een kraakactie in de Willemstraat in Breda, op de dag dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met het landelijke kraakverbod.
Volledig scherm
2010: een kraakactie in de Willemstraat in Breda, op de dag dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met het landelijke kraakverbod. © RAMON MANGOLD

Kraken in Breda? Echt verleden tijd

BREDA - De kraakbeweging in Breda is zo goed als geheel uitgestorven. Voor zo ver bekend zijn er vorig jaar in deze gemeente slechts twee panden gekraakt, een in de Bleekstraat in het centrum en een aan de Muizenberglaan in de Haagse Beemden. Volgens burgemeester en wethouders waren het dezelfde mensen die bij de kraak van deze gebouwen betrokken waren.

Er is een tijd geweest dat krakers regelmatig opdoken in Bredase gebouwen. De Heilig Hartkerk aan de Baronielaan, Sunny Cottage aan het Wilhelminapark, flats aan de Ignatiusstraat en het intussen gelegaliseerde krakersbolwerk het Bastion in de gelijknamige straat in Brabantpark… Het zijn slechts enkele voorbeelden uit een blijkbaar vervlogen tijd.

Meteen aangifte

Dat er minder wordt gekraakt heeft onder meer te maken met de snelle reactie van de gemeente. Zo is al snel na de kraak van het voormalige BSW-pand aan de Muizenberglaan meteen aangifte gedaan bij de politie, met de vraag of er een ontruiming kon plaatsvinden.

Actie bij en kraakpand in de Catharinastraat, in 2008.
Volledig scherm
Actie bij en kraakpand in de Catharinastraat, in 2008. © RAMON MANGOLD

Dat is nodig om te voorkomen dat krakers ‘woonrecht’ kunnen claimen. Bovendien worden de bezetters van het pand geconfronteerd met een schadeclaim. Ze worden voor alle schade die ze hebben aangericht aansprakelijk gesteld, schrijft het college in een brief aan VVD-raadslid Rick Zagers, die vragen over de gang van zaken had gesteld.

De krakers hebben tot 9 januari in het pand gewoond. Dat kom, omdat ze een kort geding hadden aangespannen. Maar toen ze dat op 8 januari hadden verloren, is het gebouw een dag later meteen ontruimd. Daarna is het schoongemaakt en zijn er maatregelen genomen om een nieuwe kraak te voorkomen.

Een belangrijke reden waarom de kraakbeweging aan belang heeft ingeboet is de opkomst van antikraak-woningen. Voor soms nog geen 250 euro kunnen jongeren terecht in panden die op de nominatie staan om te worden gesloopt. Deze woonvorm wordt zelfs aangedragen op websites als ‘Breda Studentenstad’.

Maar wat misschien het meest doorslaggevend is geweest, is het besluit van de landelijke politiek om kraken te verbieden. Sinds oktober 2010 is kraken in Nederland verboden.

In samenwerking met indebuurt Breda