Coffeeshop Purple Rain in Breda, een van de tien steden waar in 2021 het experiment met gereguleerde teelt van cannabis van start gaat.
Volledig scherm
Coffeeshop Purple Rain in Breda, een van de tien steden waar in 2021 het experiment met gereguleerde teelt van cannabis van start gaat. © Pix4Profs-Ron Magielse

Kort geding Bredase wietpioniers tegen ABN Amro om openen bankrekening

BREDA - De voorbereidingen op deelname van vier Bredanaars aan het landelijke wietexperiment lopen vertraging op nu ze bij geen enkele bank een rekening kunnen openen. Daarom willen ze via een kort geding tegen ABN Amro afdwingen dat deze bank alsnog overstag gaat. De zaak dient komende maandag.

Het Bredase kwartet heeft vorig jaar een plan gelanceerd om cannabis te produceren en zo mee te doen aan het overheidsexperiment met gereguleerde teelt. Het experiment moet in 2021 van start gaan in tien gemeenten, waaronder Breda. De vier - voormalig politicus Joep van Meel, huisarts Ronald Roothans, advocaat Peter Schouten en kassenbouwexpert Pascal van Oers - richtten voor dat doel Project C op en willen voor een jaarproductie van 12.000 kilo cannabis gaan zorgen.

Het kabinet wijst volgend jaar maximaal tien kwekers aan die legaal wiet gaan kweken puur en alleen bedoeld voor de coffeeshops in de gemeenten waar het experiment zal lopen.

IBAN-nummer

Project C is druk bezig met de voorbereidingen, waaronder het opstellen van een begroting, het werven van financiers en het vinden van een productielocatie. Maar de initiatiefnemers stuiten op problemen bij de banken. 

Bij elke bank waar ze het afgelopen jaar aanklopten voor het openen van een rekening, kregen ze nul op het rekest. “Terwijl het niet om een bancaire financiering gaat, maar slechts om een IBAN-nummer. Toch geeft bijna iedere bank aan dat de activiteiten niet binnen het ethische beleid passen of zelfs buitenwettelijk zijn”, aldus mede-initiatiefnemer Joep van Meel.

Transparant bedrijf

Project C vindt dat niet te verteren en zegt meermaals schriftelijk te hebben verklaard ‘keurig binnen de kaders van het overheidsexperiment te opereren’. Van Meel: “We gaan geen gram cannabis telen zonder vergunning. We zijn alleen de aanvraag aan het voorbereiden. Het is niet mogelijk om een transparant bedrijf op te zetten binnen een gesloten coffeeshopketen zonder deel te kunnen nemen aan het Nederlandse betalingsverkeer.”

Stigmatisering

De Bredanaars weigeren ‘deze stigmatisering te accepteren’. Daarom voeren ze maandag een kort geding tegen ABN Amro om alsnog een bankrekening te verkrijgen. Er is gekozen voor deze bank omdat twee van de Project C-oprichters zowel zakelijk als privé al decennia bij deze bank bankieren. “Tevens is de overheid voor ongeveer 56 procent aandeelhouder van ABN Amro.”
De bank heeft recent al enkele keren laten weten zich niet over de kwestie uit te willen laten. “Wij doen geen uitspraken over individuele klanten en het reilen en zeilen van de bank”, aldus een woordvoerster van ABN Amro.

In samenwerking met indebuurt Breda