Volledig scherm
Brand bij een beddenspeciaalzaak aan de Kruisvoort in Breda. © Perry Roovers/MaRicMedia

Kort geding BankstelXL in Breda laatste moment van de baan

BREDA - Het kort geding dat eigenaar Joost van Dijk van de afgebrande woonwinkel BankstelXL op de woonboulevard in Breda tegen zijn verzekeraar Nationale Nederlanden had aangespannen, is op het laatste moment ingetrokken.


Het geding zou dinsdagochtend bij de rechtbank in Den Haag hebben gediend, maar de Tilburgse zakenman zag er maandag vanaf. Reden, aldus Van Dijk, zijn kortstondige arrestatie vorige week door de politie.

De Tilburger werd donderdag aangehouden op verdenking van mogelijke verzekeringsfraude en betrokkenheid bij de brand in juni dit jaar op de woonboulevard in Breda waar BankstelXL en vier andere winkels volledig werden verwoest. Op dezelfde dag werd hij ook weer vrijgelaten.

Geloofwaardigheid
Volgens Van Dijk heeft die arrestatie bepaald niet bijgedragen aan zijn geloofwaardigheid. ,,Ik denk dat wanneer we het kort geding hadden laten doorgaan ik bij voorbaat kansloos zou zijn. Geen rechter die mij, als iemand die een week eerder is aangehouden, in het gelijk zou stellen.”

De Tilburger eist dat Nationale Nederlanden waarbij hij een brandverzekering had, een voorschot op de geleden schade als gevolg van de enorme brand uitkeert. De verzekeraar weigerde dat tot nu toe omdat eerder uit politie-onderzoek kwam vast te staan dat de brand is aangestoten.

Kort geding
Het is de tweede keer dat het kort geding niet doorgaat. In oktober werd de rechtszaak op verzoek van Nationale Nederlanden ook al met een maand uitgesteld omdat de vezekeraar nog bezig was met haar eigen onderzoek naar de brand.

Van Dijk zegt op een later tijdstip alsnog met een nieuw kort geding te willen komen. ,,Zeker weten. Als straks uit het politie-onderzoek duidelijk is geworden dat ik helemaal niets met de brand te maken heb, komt dat geding er alsnog.’’

Onderzoek
De politie, die al vijf maanden onderzoek doet naar de brand en daar nog steeds mee bezig is, wilde vorige week niet zeggen wat de redenen waren om juist toen Van Dijk te arresteren en kort daarop weer vrij te laten. Hijzelf noemt die actie ‘geen toeval’. ,,Ik kan dat niet los zien van het kort geding dat kort daarop zou plaatsvinden.”

Naar schatting tussen de vijftig en honderd klanten van BankstelXL raakten duizenden euro’s kwijt toen ze, voorafgaand aan de brand, in de winkel van Van Dijk soms forse aanbetalingen moesten doen voor hun meubels. Dat geld zagen ze niet terug en ook de meubels werden niet geleverd.

Van Dijk zegt al die klanten hun geld terug te betalen zodra Nationale Nederlanden de brandschade aan hem heeft uitgekeerd. „Daar kan iedereen van op aan. Dat ga ik echt doen. Bij sommigen klanten heb ik dat, met geleend geld, ook al gedaan.’’

Maar veel gedupeerde klanten hebben weinig vertrouwen in de beloftes van de zakenman. „Het zou mooi zijn, maar we hebben al genoeg mooie verhalen van deze man gehoord”, aldus één van hen.

In samenwerking met indebuurt Breda