Volledig scherm
ANP

Koopwoningen 6 procent duurder: Huizengekte slaat ook toe in Breda

BREDA - Koopwoningen waren in november 6 procent duurder dan in november vorig jaar. Daarmee wordt de score van augustus herhaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Volgens het CBS gaat het om de hoogste prijsstijgingen in veertien jaar. "In Amsterdam en Utrecht zijn de huizenprijzen terug op het niveau van voor de crisis. In de rest van Nederland liggen de prijzen gemiddeld nog zo'n 11 procent lager", zegt econoom Floris Jansen van het CBS.

Opvallend is dat de huizenboom in het internationale Amsterdam zich via de directe omgeving langzaam verspreidt naar een ring van steden net buiten de Randstad. Steden als Amersfoort en Breda scoren bovengemiddeld goed. De Gelderse steden Arnhem en Nijmegen volgen op een afstandje. Het verderop en meer geïsoleerd gelegen Groningen profiteert van zijn unieke positie als enige grote stad in het noorden en draait op volle toeren.

Aanbod
In november werden er in Nederland ruim 18.000 woningen verkocht. Tot december zijn er dit jaar 189.513 woningen verkocht: ruim 21 procent meer dan in dezelfde periode van 2015. De sterke stijging van het aantal transacties heeft tot gevolg het aanbod van woningen aanzienlijk is afgenomen. "We spreken dan van het droogkookeffect. In Amsterdam speelt dat uiteraard het sterkst. Er zijn nauwelijks nog betaalbare woningen te vinden", aldus Floris Jansen.

Maar het droogkookeffect blijft niet langer beperkt tot Amsterdam. In de 'overloopgemeente' Haarlem verdampt het woningaanbod ook in rap tempo en datzelfde geldt in mindere mate voor verder gelegen steden als Breda en Amersfoort. "In delen van Breda is druk op de huizenmarkt extreem voelbaar", zegt vice-voorzitter Lennart van Oosterhout van de NVM in West-Brabant. "We maken het nu mee dat er nog biedingen worden gedaan als het huis al verkocht is. Dat is een situatie waar je als makelaar niet echt op zit te wachten."

Gehalveerd
Het aanbod van woningen in Breda halveerde in een jaar tijd van ongeveer 3.500 tot 1.600 woningen. "De vraag is groot en er is weinig bijgebouwd de laatste jaren. Kopers nemen steeds minder de tijd om na te denken over de aankoop. Tegelijkertijd zien we dat ze het zoekgebied verbreden nu het aanbod in de populaire wijken zo klein is. De dorpen aan de rand van Breda beginnen daar ook van te profiteren." De rest van West-Brabant blijft volgens Van Oosterhout duidelijk achter op Breda, maar ook daar stijgen de prijzen in elk geval.

De hausse op de woningmarkt gaat behalve met het tekort aan huizen nog gepaard met een andere negatieve ontwikkeling. Het CBS signaleert dat de kopers vergrijzen. "We merken dat aan de leeftijdsgroepen boven de 65 en tot 25 jaar. Onder 65-plussers is het aantal kopers sinds 2009 verdubbeld, onder de jongeren is dat gehalveerd", zegt woordvoerder Floris Jansen.

Afhaken
Dat jongeren in toenemende mate afhaken heeft voor een belangrijk deel te maken met de aangescherpte hypotheekregels en het grote aantal flexbanen waar deze groep in werkzaam is. Ook het feit dat hypotheekverstrekkers vaak pas over de brug komen als er eigen geld wordt ingebracht, werkt in het voordeel van de oudere kopers. Die beschikken meestal over een aardig spaartegoed.

In samenwerking met indebuurt Breda