Koningsdag in West-Brabant: feesten tussen de druppels door

VIDEOEr was vandaag één gezamenlijke wens: laat het droog blijven. Koningsdag 2019 is druilerig van start gegaan, maar het regende niet de hele dag. Wolken en druppels wisselden elkaar af, maar het weer mocht de pret niet drukken. 

Ook dit jaar allerlei activiteiten rondom Koningsdag. Op het Chasséveld in Breda 538 Koningsdag met artiesten als Maan, Nielson en Snollebollekes. In Bergen op Zoom is dit jaar het Oranjeplein nieuw. Voor het oude pand van de V&D staat het vol met foodtrucks, een terras en een podium. Roosendaal staat in het teken van muziek. Zowel op de Markt als in de Molenstraat staat een podium. En in Oosterhout staat heel het centrum in het teken van festiviteiten. 

Kortom, genoeg te beleven op Koningsdag in West-Brabant.

18.20 uur: Breda

Een sfeerimpressie van het 538 Koningsfeest in Breda

18.00 uur: Hoeven

In Hoeven vonden de meeste activiteiten op Koningsdag plaats in Centrum Bovendonk. Zowel op het voorterrein als op de binnenplaats waren sportieve onderdelen opgezet, zoals zaklopen, voetbal en korfbal. De brandweer had een uitdagend parkoers voor de jeugd uitgezet. En wie wou, kon een rondrit maken met een paardenkoets.

17.10 uur: Oosterhout

De teckels van de familie Van Bavel, Aafje en Woezel, zijn dolenthousiast dat ze met hun baasjes mee mogen doen aan de niet zo drukke fietstocht in Oosterhout.  

Volledig scherm
Koningsdag in Oosterhout © Pix4Profs/Casper van Aggelen

16.10 uur: Roosendaal

In de Dr. Brabersstraat in Roosendaal mochten kinderen met een echte brandweerspuit aan de gang. Op de Nieuwe Markt genoten honderden kinderen van de vele springkussens en op de Markt klonk muziek van onder meer de Rose Valley Big Band.

14.30: Roosendaal

In zowel Bergen op Zoom als in Roosendaal blijven de terrassen leeg.

Volledig scherm
Lege terrassen op Koningsdag op de Markt in Roosendaal © Henk den Ridder

13.30: Steenbergen

Eigenlijk had het evenement Zonder Genade van de Kade vorig jaar tijdens de Jaarmarkt al moeten plaatsvinden in de haven van Steenbergen. Maar door blauwalg kon het toen niet doorgaan en is het verplaatst naar Koningsdag. Oud-wielrenner Koos Moerenhout opende het evenement waarbij de deelnemers het water op de fiets moesten oversteken over een 21 meter lange plank. Het spektakelstuk was opgezet door het Feestcomité Steenbergen en de Lions Steenbergen.

Volledig scherm
Zonder Genade van de Kade in Steenbergen is een evenement waarbij de deelnemers het water op de fiets moesten oversteken over een 21 meter lange plank. © Henk den Ridder

12:05 uur: Bergen op Zoom

In de Gertrudiskerk aan de Grote Markt in Bergen op Zoom worden op de rommelmarkt honderden boeken aangeboden. In de Stationsstraat bieden de kinderen hun waar aan op de vrijmarkt. Veel mensen genieten onder een flauw zonnetje.

Volledig scherm
Het is druk in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. Er worden honderden boeken aangeboden. © Henk den Ridder

11:40 uur: Klundert

Klundert koningsgezind? Gaat nogal! Overal vlaggen, een vrijmarkt voor de koopjesjagers en een spelparcours voor de kinderen. Mees is vast van plan alle eendjes uit het zwembadje te hengelen en Boaz staat trots bij het dartbord: midden in de roos. Er is nog veel meer te doen, en te snoepen. En terwijl er steeds meer blauw in de lucht komt, laten de volwassenen zich rond half 12 het eerste biertje smaken. Dat mag, op Koningsdag.

Volledig scherm
Boaz staat trots bij het dartbord: midden in de roos. © Annelies Vlaanderen

11:15 uur: Breda

Weer of geen weer, bezoekers slaan de vrijmarkt in Park Valkenberg niet over. De jongste ondernemers uit Breda proberen hun spullen te verkopen en daar maken anderen weer gretig gebruik van. 

Volledig scherm
Park Valkenberg stroomt vol. © Edine Wijnands

10:15 uur: Rucphen

Ja, daar komen ze! Eerst fanfare Neo en direct erachter de kinderen op hun feestelijk versierde fietsen. Vanuit alle ramen zwaaien bewoners van zorgcentrum Kerkakkers aan de Burgemeester Voetenstraat in Rucphen naar de kinderen en andersom. ,,Leuk, hè”, zegt Lies van Steenpaal. ,,Ik kijk elk jaar.’’ Binnen is het droog. Buiten gelukkig ook.

Volledig scherm
Kids op versierde fietsen tijdens Koningsdag. © Pix4Profs/Peter Braakmann

10:00 uur: Ossendrecht

In De Snor, in de Harmoniezaal en in De Boulevard genoten 110 inwoners van Ossendrecht van een gezamenlijk Koningsontbijt. Ze betaalden 7,50 euro per persoon en 4 euro voor kinderen. Volgend jaar zet de middenstand in Ossendrecht een spaaractie op voor dit oranje-ontbijt.

Volledig scherm
Het gezamenlijke koningsontbijt in Ossendrecht © Henk den Ridder

09:00 uur: Etten-Leur

Laat het droog blijven! Dat is wat iedereen hoopt die wat te kopen en verkopen heeft op de Markt in Etten-Leur. ,,Zonde”, zegt Bianca. ,,maar ik heb net de zonnedans gedaan. Dat helpt vast.’’ Tweelingzussen Isa en Anouk (9) zijn niet zo bezig met het weer. Onder een tentzeil hebben ze hun afgedankte speelgoed uitgestald. Of dat niet pijn doet, je ooit zo onmisbare poppen weg te doen? ,,Valt wel mee””, zeggen ze tegelijkertijd.

Volledig scherm
Regen of niet, de Oranjemarkt in Etten-Leur wordt goed bezocht. © Annelies Vlaanderen

In samenwerking met indebuurt Breda