Volledig scherm
Koning Willem-Alexander op de foto met leerlingen van de tweede klas van het Stedelijk Gymnasium in Breda. © Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Koning en kinderen spelen de hoofdrol bij opening nieuw gerechtsgebouw in Breda

VideoBREDA - Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag het nieuwe gerechtsgebouw in Breda geopend. Hij onthulde een beeld, kreeg een rondleiding en woonde een speciale kinderzitting bij.

Vlak bij het beeld van Vrouwe Justitia hangt een ingelijste foto van de hand van Johan van Gurp, oud-fotograaf van BN DeStem. De foto dateert van 1986, toen koningin Beatrix het voormalige gerechtsgebouw aan de Sluissingel opende. Vandaag verricht koning Willem-Alexander een identieke openingshandeling. Opnieuw wordt het beeld van Vrouwe Justitia, het symbool voor de onfhankelijkheid van de rechtspraak, onthuld door het staatshoofd. Vrouwe Justitia kreeg in 1893 al een plekje in de nis van het gerechtsgebouw aan de Kloosterlaan. En opnieuw is ze nu dus meeverhuisd.

Officieel

Het kost de koning even moeite om het blauwe doek van het beeld te krijgen, maar dan is het moment daar dat Vrouwe Justitia in volle glorie is te zien en het imposante gerechtsgebouw officieel is geopend.

Volledig scherm
De koning kreeg uit handen van 'rechter' Manouck Staal (13) het boek 'De Zweetvoetenman'. © Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Even daarvoor, om drie uur, dient het het markante felrode kunstwerk La Source als decor voor het ontvangst van de koning. Op het voorplein wordt het staatshoofd onthaald door burgemeester Paul Depla van Breda, commissaris van de Koning Wim van den Donk en Paul Rüpp, Kamerheer van Zijne Majesteit de Koning in de provincie Noord-Brabant. De aankomst trekt een kleine honderd belangstellenden die keurig achter de hekken staan.

66 meter hoog

Het nieuwe gerechtsgebouw aan de Stationslaan, waar ongeveer 850 mensen werken, is eerder dit jaar in gebruik genomen en markeert door zijn hoogte van 66 meter de nieuwe ontwikkelingen in het Bredase stationsgebied. De vorm van het gerechtsgebouw, met zijn kenmerkende afwisseling van scherpe en stompe hoeken is ontleed aan de naastgelegen wijk Belcrum.
Het gebouw, kosten 172 miljoen euro, huisvest de rechtbank Zeeland-West-Brabant, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming. Het telt 27 zittingszalen. Er kunnen ook beveiligde zittingen worden gehouden, zodat de rechtbank voor gevoelige zaken tegen bijvoorbeeld motorclubs of topcriminelen niet meer hoeft uit te wijken naar Rotterdam, Schiphol of Amsterdam.

Kinderzitting

Als de onthulling van het Vrouw Justitia achter de rug is, woont Willem-Alexander in zittingszaal 1.1 een bijzondere kinderzitting mee, gespeeld door leerlingen van de tweede klas van het Stedelijk Gymnasium in Breda. Rechters in toga, officier van justitie, advocaten, griffier, bode, een verdachte met zijn ouders.
“Dit is een bijzondere zitting”, begint eenmalig rechtbankvoorzitter Manouck Staal (13) uit Breda. “Het is een zitting met een minderjarige. Die zijn normaal gesproken besloten. Maar vandaag is het een bijzondere dag, omdat u hier bent majesteit ter gelegenheid van de opening van dit gebouw. Daarom wordt deze zitting in het openbaar gehouden.”
Jelle, gespeeld door de 13-jarige Teun van Gelderen uit Ulvenhout, staat terecht. Hij heeft van een klasgenootje dure Apple-oordopjes gestolen, hem ook nog een gebroken neus geslagen en als klap op de vuurpijl zijn er in zijn kluisje twintig xtc-pillen aangetroffen. De leerlingen spelen hun rollen vol vuur. Als rechter Manouck aan het slot uitspraak doet en de jonge raddraaier zijn straf heeft opgelegd, zegt ze: “Jelle, doe je best, tot ziens…alleen niet hier.”

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander bij opening rechtbank Breda. © Pix4Profs/Ramon Mangold

Spannend

“Het was super spannend en leuk om dit te doen”, zeggen Manouck en Teun na afloop. “We hebben de laatste twee weken elke dag gerepeteerd en ook thuis hebben we de tekst in ons hoofd gestampt”, aldus Manouck en Teun vult aan: “We hebben veel geleerd over de rechtspraak. Ik voel me hier thuis in de rechtbank, niet als verdachte natuurlijk, maar ik wil later advocaat worden.”

Manouck mag de koning een hand schudden en hem De Zweetvoetenman overhandigen, een boek over de rechtspraak, speciaal voor kinderen geschreven. “Voor uw dochters”, zegt ze tegen Willem-Alexander die kort reageert: “Heel veel dank. Bijzonder goed toneelspel waar we allemaal van hebben genoten.”

Medewerkers

De koning mag vervolgens het gebouw bewonderen. Hij krijgt een rondleiding van rechtbankpresident Nol Vermolen en gaat, zonder media in de buurt, in gesprek met medewerkers. Even na half vijf is het koninklijk bezoek ten einde, buiten wordt hij uitgezwaaid door tientallen belangstellenden. "Leve de koning", roept iemand. Hij zwaait terug, schudt zijn gastheren de hand en weg is hij. In de koninklijke limousine, via de Belcrumweg richting de A16.

Zaterdag 29 september is het nieuwe gerechtsgebouw voor het publiek te bezichtigen tijdens een open dag die van 10.00 tot 16.00 uur duurt. 

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander. © Pix4Profs/Ramon Mangold
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander bij de opening van de rechtbank in Breda. Verwelkoming door burgemeester Depla en de Commisaris van de Koning. © Pix4Profs/ Ramon Mangold
Volledig scherm
Koning wordt verwelkomd in nieuw gerechtsgebouw van Breda. © Gerlach Hochstenbach
Volledig scherm
Ontvangstcomité koning gerechstgebouw. © Gerlach Hochstenbach
Volledig scherm
© Freek de Swart
Volledig scherm
Plein voor nieuwe gerechtsgebouw in Breda. De koning komt daar zometeen aan om het nieuwe gebouw te openen. Het plein stroomt langzaam vol met publiek. © Gerlach Hochstenbach
Volledig scherm
Peter van Rosendaal in afwachting van de koning, die vandaag het gerechtsgebouw aan de Stationslaan komt openen. © Gerlach Hochstenbach en Freek de Swart
Volledig scherm
Pers in afwachting van de koning. Op de achtergrond het beeld van Vrouwe Justitia, voorzien van blauwe doek, dat straks door WA wordt onthuld en daarmee het nieuwe gerechtsgebouw officieel opent. © Gerlach Hochstenbach en Freek de Swart

In samenwerking met indebuurt Breda