Volledig scherm
Zo zou het Chinese paviljoen er bij staan, wanneer het in het Wilhelminapark zou worden geplaatst. © Gemeente Breda

Komst Yangzhou-paviljoen leidt tot rumoer. Angst voor ‘rariteitenkabinet’ in Breda

BREDA - Het idee om een soort volksraadpleging los te laten op de plaatsing van het paviljoen dat Breda heeft gekregen van de Chinese zusterstad Yangzhou heeft al meteen geleid tot kritiek uit de politiek. De raadsfractie van GroenLinks vindt het maar niks dat burgemeester en wethouders van te voren hebben bepaald waar het paviljoen mag komen te staan.

In een brief aan het college schrijft GroenLinks-fractiechef Peter Bakker dat je een gegeven paar niet in de bek moet kijken, maar dat hij het jammer vindt dat de keuze die de Bredanaars wordt voorgelegd beperkt blijft tot drie parken: het Valkenberg, het Wilhelminapark en de Willem Merkxtuin. ,,Wat ons betreft is de beperkte openbare ruimte in onze parken vooral bedoeld voor invulling met groen, kunstobjecten en speelattributen. We moeten voorkomen dat ze verworden tot rariteitenkabinet’’, zegt het raadslid.

Karakter verwerven

Bakker denkt dat het ‘passender’ is om het paviljoen ‘een plaats te geven op een andere prominente plek die zijn karakter nog moet verwerven’. Dat kan een entree van de stad zijn, maar ook een nog open ruimte op één van de Bredase bedrijventerreinen. Dat laatste kan worden beschouwd als een verwijzing naar de extra economische bedrijvigheid die de stedenband met Yangzhou oplevert.

Oosterse Zen-tuin

Een andere locatie kan het Stadserf zijn,. Dat moet toch worden vergroend en het paviljoen zou onderdeel kunnen uitmaken van een oosterse Zen-tuin. Bakker: ,,Daarin kunnen politici zich even terugtrekken, als zij op het punt staan over te gaan tot al te flukse besluitvorming.’’

In samenwerking met indebuurt Breda