Volledig scherm
Schaalmodel van een windmolen die bij Hazeldonk moet komen © Johan Wouters

Komst windmolens is in Zundert nog geen gelopen race

ZUNDERT - De Zundertse politiek kan niet zonder slag of stoot instemmen met de locatie die de provincie op het oog heeft voor zes windmolens. Dat bleek onlangs bij een behandeling van het onderwerp in de Rondevergadering.

De problemen waar Zundert mee kampt blijken complex. Er komen zes windmolens langs de A16. Drie ervan vallen onder het bevoegd gezag van de provincie. Nog eens drie komen te staan op het nieuwe industrieterrein Treeport. Over waar die drie laatste komen, zo beweerde een inspreker, Eric Boons , heeft de gemeente Zundert van alles te zeggen.

Doe dat dan ook, was zijn dringende advies. Voor het te laat is en de gemeente alle macht uit handen geeft en het de provincie is die beslist wat er gaat gebeuren.

Overlast

Die beslissingsbevoegdheid is vooral ook van belang, omdat met name in Rijsbergen wordt gevreesd voor enorme overlast van de windmolens. Daar hebben bewoners al last van de Belgische molens bij Hazeldonk. Die overlast wordt groter nu, zoals onlangs bleek, de molens bij de grens binnenkort worden vervangen door nieuwe exemplaren. Die worden met een maximum van 215 meter, een stuk hoger dan de huidige.

Daarnaast heeft Breda plannen om windmolens te plaatsen op de Zundertse grens bij zowel Hazeldonk als bij Galder. En dan komen die zes van Zundert er nog eens bij.

Allemaal komen ze vlak bij het Rijsbergse Oekel te staan. Daar voelen ze de bui al hangen. Ze voorzien lawaai en gekmakende slagschaduw die ritmisch over hun huizen draait. Veel lasten, terwijl zij nauwelijks profiteren van de opbrengsten.

Communicatie

De bewoners trokken er vaak over aan de bel, maar kregen, zo meldde één van hen bij de Ronde, geen gehoor. Wethouder Piet Utens, die inmiddels het stokje heeft overgedragen aan zijn opvolger, bestreed dat. Hij meldde dat er geluisterd is en dat de bezwaren zijn overgebracht richting provincie. Die is, zo zei hij -deels in tegenspraak met wat inspreker Boons beweerde- de partij die uiteindelijk over de zes windmolens beslist.

Utens: ,,Zodra er knopen zijn doorgehakt, worden de plannen ter inzage gelegd en kan iedereen er bezwaar tegen maken." Dus ook de inwoners van Oekel.

Op 11 juni praat de gemeenteraad opnieuw over het onderwerp. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

  • Giovanni Korte (1%)
  • Gervane Kastaneer (5%)
  • Sydney van Hooijdonk (35%)
  • Sullay Kaikai (14%)
  • Mikhail Rosheuvel (3%)
  • NAC moet een nieuwe spits halen (39%)
  • Robert Mühren (2%)
2838 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3844 stemmen