Kokende kinderen maken supermaaltijd voor hun ouders

VIDEOBREDA - Etenstijd zag er dinsdag voor ouders van kinderen van buitenschoolse opvang Woelewippie anders uit dan normaal. Na acht lessen van gezond leren koken, maakten de jonge chefs van project SuperChefs van Jongeren op Gezond Gewicht een maaltijd voor hun ouders in ontmoetingscentrum Pluspunt de Wisselaar.

Voor hun laatste kookles stond het maken van een gezonde pizza op het programma. De eerste ouders en gasten stromen binnen, terwijl de kinderen nog druk in de weer zijn met het beleggen van hun pizza's. Nog een tomaatje hier en nog een stukje tonijn daar en dan kan de pizza eindelijk kan de oven in. Na hard werken hoort natuurlijk ook een beloning, namelijk een diploma.

Kooklessen

,,De kinderen leerden iedere week in een serie kookworkshops van anderhalf uur hoe makkelijk en gezond maar vooral ook hoe lekker simpele gerechten koken kan zijn", vertelt Yvonne Goppel, medewerker van kinderopvang Woeliewippie. Er deden tien kinderen van tussen de vijf en tien jaar mee aan de kooklessen. ,,Ze leren van alles", legt Goppel uit. ,,Maar de basis ligt bij de snijtechnieken. De eerste les maakten de kinderen een groentesoep en ze snijden dan ook zelf de groenten. Daarna hebben ze een fruitsalade gemaakt, zodat ze echt leren om snel en zorgvuldig aan het werk te gaan."

Theorie

Normaal koken de jonge chefs niet voor hun ouders, maar voor de ouderen uit de buurt. ,,Het is natuurlijk heel erg leuk dat ouderen in contact komen met jonge kinderen", vertelt Goppel. Bij het project komt niet alleen praktijk aan bod, maar ook een stukje theorie. ,,Ze leren ook de basis over de schijf van vijf, wat voor eten mensen uit andere culturen eten en hoe de etiketten werken."

Quote

Ondertus­sen helpt ons kind ook mee bij het koken

Vader Peter Zegers

De jonge chefs hebben ook een receptenboeken meegekregen, waarin ze de recepten die ze hebben geleerd kunnen opschrijven. Zo kunnen ze thuis ook aan de slag. ,,Ondertussen helpt ons kind Eefje ook mee bij het koken", vertelt vader Peter Zegers lachend. ,,Samen met haar moeder maakt ze lekkere gerechten. Het is ontzettend leuk dat ze al op jonge leeftijd leren koken. En het smaakt ook nog eens goed!"

Kinderen van Bso Woelewippe (6-10 jaar) hebben acht (gezonde) kookworkshops gevolgd en koken nu voor ouders een slotdiner in het kader van project JOGG-Superchefs.
Volledig scherm
Kinderen van Bso Woelewippe (6-10 jaar) hebben acht (gezonde) kookworkshops gevolgd en koken nu voor ouders een slotdiner in het kader van project JOGG-Superchefs. © Johan Wouters / Pix4Profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda